Infolinka 541 212 450

Buchtičky se šodó - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Buchtičky pro 4 osoby: 200 g Schär mix B 150 ml mandlového mléka (pozor, většinou již obsahuje sladkou složku) 50 g Jizerkaý zelené 30 - 50 g cukru moučka 1 celé vejce velikost S 1 lžička Tuzemáku (já měla karibský hnědý rum) 1/2 lžíce BIO citrónové kůry 4 g bezlepkového prášku do pečiva 4 g sušeného droždí špetka soli 30 g bezmléčného tuku Stella skleněná pečící mísa s poklopem vymazaná tukem Stellou nebo sádlem Šodó: 500 ml mandlového mléka 2 lžíce cukru moučka 20 g pudinkového prášku bez lepku 1 lžička Tuzemáku nebo karibského rumu dřeň z jednoho lusku vanilky nebo Alnatura vanilkový cukr



POSTUP

Buchtičky: Mléko ohřejeme tak na 30 - 35 °C, přidáme vejce a rum a rozmícháme. V kynoucí míse smícháme mouky, sůl, prášek do pečiva, kůru, cukr a přidáme droždí. K sypké směsi přilijeme tekutou část a rukou vyhněteme polotuhé jemné těsto, které necháme v teple, nejlépe pod poklopem, asi 1 hodinu odpočívat.

Mísu si vymažeme tukem a zapneme troubu tak na 215 °C. Na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody.

Po vykynutí z těsta mokrou rukou odebíráme a tvarujeme malé kuličky, které sázíme do pečící vymazané nádoby. Pak opatrně potřeme teplou vodou se trochou tuku. Přikryjeme pečící mísu a necháme u nahřívající se trouby 10 minut odpočinout. Pečeme 20 minut zakryté a 5 minut odkryté pro kůrku.

Hotové buchtičky necháme chvilku v pečící míse na mřížce zchladnout. Pak je opatrně na mřížku vyklopíme a obrátíme, aby rovnoměrně vychladly.

Šodó: Pudink smícháme s cukrem a rumem v odměrce, přidáme vanilku. Ohřejeme si všechno mléko. Tak 100 ml teplé mléka (ne horkého) přidáme do odměrky a pořádně vidličkou promícháme. Pudinkovou směs vrátíme na sporák do hrnce k teplému mléku a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Mícháme, aby se pudink nepřipaloval.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.9x
(Hodnotilo 16 lidí)

Kategorie