Infolinka 541 212 450

Čokoládový kořeněný koláč s opilými švestkami 1928 - bez lepku, mléka a žloutků

INGREDIENCE

170 g třtinového cukru 100 ml rostlinné smetany PROVAMEL 100 g hořké čokolády bez mléka 4 bílky + špetka soli 50 g bezmléčného tuku Stelly 40 g polohrubé čirokové mouky 40 g hladké čirokové mouky 1 polévková lžíce kakaového prášku 1 kávová lžička guarové moučky 1 kávová lžička vinného kamene 1 kávová lžička vanilkového extraktu 1/2 káv. lžičky skořice špetka muškátového oříšku 100-200 g sušených švestek namočených v Brandy nebo Tuzemáku (24 hodin) tuk a polohrubá čiroková mouka nebo rýžová kaše na vymazání a vysypání koláčové formy



POSTUP

Troubu vyhřejeme na 170 °C. V kastrůlku zahřejeme smetanu PROVAMEL s tukem, kakaem a polovinou cukru, až se všechny suroviny spojí v hladký krém. Pak přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, až se vše spojí v čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout na pokojovou teplotu.

Mouky si promícháme v misce s kořením, guarem a vinným kamenem. Koláčovou formu o průměru 26 cm si vymažeme Stellou a vysypeme čirokovou polohrubou moukou.

Necháme na sítku okapat švestky od alkoholu. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, přidáme druhou polovinu cukru a prošleháme v pevný sníh.

Čokoládovou hmotu přendáme do větší misky, pomalu přidáme bílkovou hmotu a opatrně promícháme. Pak přidáme sypkou směs a opět opatrně promícháme. Těsto vlijeme do připravené formy a poklademe okapanými švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení z korpusu suchá.

Po upečení necháme koláč vystydnout na mřížce. Nejlepší je ho krájet druhý den. Na talířek můžeme přidat ušlehanou rostlinnou smetanu se skořicí nebo kakaem. Podáváme nejlépe s černým čajem.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

2.8x
(Hodnotilo 6 lidí)

Kategorie