Infolinka 541 212 450

Narozeninový dort - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Hnědý korpus: 7 vajec 200 g cukru krupice 170 g Doves Farm samokypřící 90 g oleje 80 g kakaa 9 g prášku do pečiva Světlý korpus: 4 celá vejce 200 g pískového cukru 100 g mouky Jizerka 50 g hladké kukuřičné mouky 50 g strouhaných ořechů 1 prášek do pečiva Krém: 2 kokosová mléka v plechovce (vyšlehat) 2 vanilinové cukry meruňková marmeláda Fondán: 900 - 1 000 g moučkového cukru 110 g světlého medu 60 ml studené vody 1 vrchovatá lžíce čiré želatiny 1 lžička mandlového aroma tuk Omega



POSTUP

Hnědý korpus: V jedné míse vyšleháme bílky s polovinou cukru do sněhu a v druhé žloutky s druhou polovinou cukru do pěny. Sníh z bílků se vmíchá do žloutkové pěny. Pak přidáme prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva a vše promícháme. Naposled za stálého míchání vlijeme olej. Vymažeme a vysypeme formu a do ní těsto nalijeme. Pečeme na 180 stupňů asi 45 min.

Světlý korpus: V míse ušleháme do husté pěny celá vejce a cukr, postupně přisypeme mouku, ořechy a prášek do pečiva. Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 30 minut.

Krém: Kdo chce, může dát i lžíci rumu a celkově krém dochutit podle své chuti - může se do něj přidat i rozmixovaný banán, nastrouhaná čokoláda.

Fondán: Do kastrůlku si dáme želatinu a zalijeme vodou a necháme 3 minuty působit. Poté zahřejeme (ale nesmí se to vařit). K tomu přidáme med a aroma. Vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem (do mísy si dáme nejprve jen 700 g cukru a potom přidáváme dle potřeby). Směs si vyklopíme na vál a rukama pomazanýma Omegou zpracováváme. Hmota je docela měkká, ztuhne až po několika hodinách, proto ji dáme do lednice a necháme jí několik hodin odpočinout.  Potom zpracujeme a můžeme vyvalovat. Hmota je velmi sladká, ale komu jde jen o efekt, tomu to snad nebude vadit.

Pozn.: Každý dort jsem si rozkrojila na 2 placky (kdo chce, může i na 3, záleží podle velikosti formy – já pekla ve střední formě). Placky jsem si namazala meruňkovou marmeládou, natřela slabou vrstvou krému, na něj jsem si naskládala nakrájené jahody na plátky a zatřela další vrstvou krému (krém je tekutější ale v lednici krásně po pár hodinách ztuhne). A to jsem udělala u všech placek. Nakonec jsem krémem pomazala celý dort (po stranách a nahoře) a dala do lednice zatuhnout. Po pár hodinách jsem vyválela fondán a dala na dort a dozdobila.

Autorka: Katka Fliegerová (inspirace z internetu)

 

 

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.6x
(Hodnotilo 18 lidí)

Kategorie