Infolinka 541 212 450

Hybridní koláč s jablky a drobenkou

INGREDIENCE

Těsto: 2 hrnky celozrnné špaldové mouky 1 hrnek hrubé pšeničné mouky 1 hrnek horkého mléka nebo vody 1/2 hrnku cukru (krystal nebo krupice) 1/2 hrnku oleje 1 sáček instantního droždí 3 lžičky kypřicího prášku 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu pár kapek citronového aromatu nebo špetka chemicky neošetřené citronové kúry (není nutné) Náplň: 3 – 4 jablka 1 – 2 lžíce cukru šťáva z půlky citronu skořice Drobenka: 3 lžíce mouky (pšeničné polohrubé nebo třeba rýžové) 3 lžíce cukru (moučky nebo jiného jemnějšího) 30 g rostlinného tuku nebo másla rostlinný tuk a trocha mouky na vysypání plechu



POSTUP

Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme nahrubo do misky. Přidáme citronovou šťávu a cukr, dobře promícháme a necháme odstát. Troubu si předehřejeme na 175 °C.

Do mísy vlijeme horké mléko nebo horkou vodu, vmícháme cukr a droždí. Přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme husté lepkavé těsto.

Plech si vymažeme a vysypeme. Opatrně na něj rozetřeme těsto tak, aby byl celý pokrytý. Na těsto rozložíme jablka a zlehka posypeme skořicí.

V misce nebo hlubokém talíři pomocí prstů uhněteme drobenku a rovnoměrně ji rozdrobíme na jablečnou náplň. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud těsto nezrůžoví a nepřestane se lepit na špejli.

Jde v podstatě o klasickou třenou buchtu, jen vejce jsou nahrazena sušeným droždím. Kombinace prášku do pečiva a droždí (proto „hybridní“) je chuťově zajímavá.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 55 min

Hodnocení

3.9x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie