Infolinka 541 212 450

Jablečný koláč s makovou čepicí - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Těsto 1: 160 g Jizerky 140 g Stelly 2 žloutky 70 g cukru moučka 30 g Schar mix C (Patisserie) 1 lžíce pomerančové šťávy 1 lžíce pomerančového cukru Kotanyi špetka soli pomerančová kůra trochu Doves farm na podsypání při rozvalování těsta Náplň: 5 jablek Golden delicius přes noc namočené rozinky 3 - 4 lžíce meruňkové marmelády 1 lžíce domácího vanilkového cukru (jemný třtinový cukr marinovaný vanilkovým luskem) 1 čajová lžička skořice 5 rozemletých hřebíčků špetka kardadomu Těsto 2: 85 g Stelly 80 g cukru krupice 80 g samokypřící mouky Doves Farm 2 žloutky 2 bílky 40 g makové mouky Adveni (případně 50 g mletého máku) 1 lžíce slunečnicového oleje 1 lžička prášku do pečiva



POSTUP

Den předem si vypracujeme těsto č.1, zabalíme ho do folie a vložíme do lednice. Také si namočíme rozinky.

Druhý den rozpálíme troubu na 180 stupňů a formu vymažeme nejlépe rostlinným olejem. Vyválíme těsto a vložíme ho do formy. Pěkně zapracujeme, potřeme meruňkovou marmeládou a vložíme zpět do lednice.

Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a lehce vymačkáme (není nutné nijak důkladně). Promícháme s vanilkovým cukrem, kardadomem, hřebíčkem a skořicí. Navrstvíme na těsto odpočívající ve formě v lednici a uhladíme.

Uděláme těsto č.2 - změklou Stellu smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Můžeme přidat i šťávu z vymačkaných jablíček. Postupně přidáme mouky a prášek do pečiva, olej a nakonec vymícháme sníh z bílků a opatrně zapracujeme do těsta.

Vyndáme formu z lednice a navrstvíme těsto č. 2 na jablíčka. Jemně uhladíme a vložíme do trouby. Pečeme asi 5 minut při 180 stupních, pak snížíme na 170 stupňů a pečeme asi 20 - 30 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je vrchní těsto upečené. Necháme na mřížce zcela vychladnout. Pokud máte formu s vlnitým okrajem s vyjímatelným dnem, po vychladnutí opatrně odstraňte obvod formy. 

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 5 lidí)

Kategorie