Infolinka 541 212 450

Jehněčí plátky s kopřivovým špenátem a bramborovými noky

INGREDIENCE

JEHNĚČÍ: 4 jehněčí plátky i s kostí balsamico ocet provensálské koření olivový olej 12 stroužků česneku sůl pepř asi tři lžíce rostlinného tuku na vaření 1 dcl červeného vína Kopřivový špenát Dva talíře mladých výhonků kopřiv ( může být i listový špenát, pokud nejsou kopřivy) 2 stroužky česneku oříšek rostlinného tuku ( nebo lžička olivového oleje) sůl pepř muškátový ořech trocha rýžového mléka, nebo rostlinné smetany BRAMBOROVÉ NOKY: 500g brambor 1 lžíci jemné hrašky 50g krupice cca 100g hladké mouky



POSTUP

JEHNĚČÍ:
Den předem si plátky mírně naklepeme, nakrojíme po krajích, aby se při pečení nekroutily. Vetřeme trochu balsamico octa, přidáme provensálské koření (podle chuti) a potřeme trochou olivového oleje. V uzavíratelné nádobě dáme do ledničky.

Do malé misky vložíme stroužky česneku, zalijeme asi lžící olivového oleje a přidáme provensálské koření, v mikrovlnné troubě upečeme skoro do měkka.

Na těžké rozpálené  pánvi osmahneme na sucho plátky masa. Osolíme, opepříme a přidáme rostlinný tuk. Přidáme upečený česnek a pod pokličkou chvíli podusíme. Maso odstavíme

Před podáváním vrátíme pánev na sporák prohřát, přidáme víno a několikrát maso otočíme.

KOPŘIVOVÝ ŠPENÁT

Listy kopřiv podlijeme trochou vody, přidáme tuk, osolíme, opepříme a chvíli podusíme. Prolisujeme česnek a necháme chvilku prohřát, přidáme trochu rýžového mléka, nebo rostlinné smetany na zjemnění. Zahušťování není potřeba. Na závěr přistrouháme trochu muškátového oříšku.

NOKY:

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Ještě horké je oloupeme a nastrouháme na jemno.
K bramborám přidáme hrašku, krupici a asi polovinu mouky. Postupně zapracováváme a přidáváme mouku podle potřeby. Pracujeme pomoučněnýma rukama na podsypané podložce.Vytvoříme měkké,  lepivé  těsto.

Z něj vytvarujeme válečky o průměru cca 2,5cm a odkrajujeme na cca 2cm široké kousky.

V širokém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Na zkoušku vložíme jeden nok, chvilku poté, co vyplave ho ochutnáme, abychom určili dobu varu. ( Jedná se o vteřiny od vyplavání)

Pokud jsou moučnější, necháme je vařit o pár vteřin déle, je-li nok rozvařený, vyndáváme je ihned po vyplavání na hladinu.

Uvařené noky slijeme přes cedník a můžeme podávat.

 

 

 

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

4.9x
(Hodnotilo 9 lidí)

Kategorie