Infolinka 541 212 450

Jemná rajčatová omáčka na těstoviny

INGREDIENCE

Na 2 porce: cca 300 g rajčatového pyré (v sezoně lze nahradit půl kilem zralých oloupaných rajčat) cca 125 ml smetany Oatly (půl krabičky) 100 ml horké vody na podlévání 1 červená paprika kapie 1 malá cibule 1 malá mrkev 1/8 menší celerové bulvy 2 lžíce olivového oleje 2 – 3 stroužky česneku sůl pár lístků čerstvé bazalky česnekové tofu na ozdobu



POSTUP

Nejprve si připravíme zeleninu, která nám ochutí rajský protlak: cibuli a papriku nakrájíme na drobné kousky, kořenovou zeleninu nakrájíme na jemné nudličky, nebo nahrubo nastrouháme (nebo použijeme hrst mražené směsi na svíčkovou). Česnekové stroužky zmáčkneme a nakrájíme najemno.

Do hlubší rozehřáté pánve dáme olej a na něj cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme kořenovou zeleninu (může být i mražená) a papriku. Podlijeme horkou vodou a dusíme asi 5 minut, dokud zelenina není téměř měkká.

Přidáme česnek, promícháme a zalijeme rajčatovým pyré (nebo vhodíme nadrobno nakrájená rajčata). Vaříme dalších 4 – 5 minut, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Přisolíme (podle slanosti protlaku). Pozvolna vmícháme smetanu a za stálého míchání necháme asi 2 minuty probublávat. Nakonec do pánve natrháme lístky bazalky.

Podáváme s bramborovými gnocchi, špagetami, nebo jinými těstovinami. Uvařené těstoviny je vhodné zamíchat do omáčky a nechat spolu půl minuty prohřát, aby si těstoviny chuť omáčky natáhly do sebe.

Na talíři můžeme ozdobit troškou strouhaného česnekového tofu, nebo – kdo může – hoblinkami sýra parmazánového typu.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 25 min

Hodnocení

4.1x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie