Infolinka 541 212 450

Kakaový dort bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Korpus: 5 žloutků 125 g cukru krupice 90 g rýžové polohrubé mouky (možno nahradit částí mouky ze slunečnicových jader a čirokovou moukou - každou cca 10%) 80 g rozpuštěného a zchladlého Alsanu 35 g kakaa Van Houten sníh ze 4 bílků trochu tuku a mouky na formu Na potření dortu: trochu pomerančové štávy povařené s cukrem Krém: 250 mandlového mléka 225 g Alsanu balení kakaového pudinkového prášku Rapunzel (balení má 5O g) 38 g čokolády bez mléka trochu cukru podle chuti Poleva: 120 g krupicového cukru 80 g tuhé části kokosového mléka z konzervy (plus pár kapek i tekutiny) 40 g kakaa 40 g studené vody 6 g plátkové želatiny (cca 4 plátky) namoči



POSTUP

Korpus do formy 18 - 20 cm (vymazat  a vysypat): Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Postupně rucně metlou zamícháme rýžovou polohrubou mouku (já jsem část nahradila ještě moukou ze slunečnicových semínek od Adveni a jeste troškou čirokové polohrubé - vše kvůli výborným nutričním hodnotám) a kakao (použila jsem Van Houten). Pak do teto dosti hutné hmoty přidáme sníh ze 4 bílků (ano, v receptu je pouzito 5 žloutků a 4 bílky). Opatrně promícháme a úplně nakonec vmícháme 80 g rozpuštěného a zchladlého Alsanu.

Pečeme při 175 - 180 stupních cca 30 minut.

Krém: Z 250 ml rostlinného mléka (použila jsem mandlové) a 1 kakaového pudinkového prášku Rapunzel a trochy cukru uvaříme hustý pudink. Chvilku povaříme a odstavíme a jestě do horkého pudinku vložíme čokoládu bez mléka a zamícháme. Necháme vychladnout. Do vychladlého pudinku přidáme Alsan a vyšleháme na hladký krém.

Vychladlý korpus rozřízneme na 3 části a všechny části potřeme pomerančovou glazurou (svaříme trochu pomerančové šťávy s krupicovým cukrem). Poté potřeme krémem a přiklopíme. Vrch dortu nemažeme, jen boky potřeme zbytkem krému. Vložíme na cca 2 hod. do lednice.

Glazura: Namočíme do studené vody plátkovou želatinu ( 4 plátky). V kastrůlku svaříme vodu a cukr. Cca 3 minuty povaříme, odstavíme, přidáme kakao a pořádně promícháme.

V jiné misce ohřejeme tuhou část kokosového mléka z plechovky (přidala jsem i malinko té tekutiny) a v tomto tak akorát horkém mléce rozpustíme vymačkanou želatinu. Jakmile je želatina rozpuštěná, ihned nalijeme do kakaové hmoty. Celé promícháme. Čekáme, až bude mít hmota idealní hustotu (teplota hmoty cca 20 - 25stupnů) a nalijeme na dort. S hmotou se krásně pracuje. Dort pak vložíme do ledničky.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.9x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie