Infolinka 541 212 450

Kmínový chléb s chia semínky bez lepku

INGREDIENCE

Těsto: 400 g mouky Schar mix B(můžeme namíchat 250 g této mouky + 50 g pohankové + 100 g kukuřičné polohrubé) 200 - 300 ml podmáslí (podle hutnosti těsta) 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo 25 - 30 g rozpuštěného sádla 2 polévkové lžíce chia semínek + 100 ml teplé vody (25 - 30 °C) 1 polévková lžíce octa nebo citronové šťávy 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička kmínu 1 kávová lžička chlebového koření Benkor či jiné značky teplá voda a kmín na potření a posypání chleba Probuzený kvásek do těsta: 100 ml teplé vody balíček sušené droždí Dr. Oetker 1 kávová lžička cukru 1 kávová lžička bezlepkové mouky



POSTUP

Všechny ingredience si vyndáme do pokojové teploty alespoň dvě hodiny před začátkem mísení chleba (aby měly stejnou teplotu). Vyndáme si pekárnu.

Droždí rozpustíme v teplé vodě s lžičkou cukru a lžičkou bezlepkové mouky a necháme probudit kvásek na teplém místě (nejlepší je to doma na okenním parapetu na sluníčku pod utěrkou). Chia semínka propláchneme a vložíme do teplé vody nabobtnat (stačí 10 minut před mísením těsta).

Všechny tekutiny - odstáté podmáslí, ocet, rozpuštěné sádlo, vzbuzený kvásek a nabobtnalá chia semínka nalijeme do pečící nádoby pekárny. Přidáme sůl, kmín, chlebové koření. Pustíme program "Bez lepku". Přiklopíme a necháme asi 3 minuty míchat. Postupně přidáváme mouku a necháme pekárnu hnětat. Pokud je těsto drobivé a suché, přilijeme pomalu trochu podmáslí. Hnětání trvá asi 10 minut. Když pekárna pípne a ohlásí začátek kynutí, stěrkou namočenou v teplé vodě setřeme těsto ze stěn pekárny a upravíme bochníček těsta do rovnoměrné "cihličky". Potřeme teplou vodou a posypeme kmínem.

Domácí pekárny mají většinou 1 hodinu fázi kynutí bezlepkového chleba a 1 hodinu fázi pečení (na střední kůrku). Po upečení chleba necháme v pekárně vychladnout. Opatrně ho vyklopíme z pekárny a vyndáme hnětací háky z těsta.

Chléb je nejlepší čerstvý, zbytek nakrájejte na krajíčky a po jednotlivých porcích zamražte.

Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

 

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 15 min

Hodnocení

3.1x
(Hodnotilo 70 lidí)

Kategorie