Infolinka 541 212 450

Kváskové bezlepkové pečivo

INGREDIENCE

500 g mouky MIX IT (Schär) 400-450 g vody 400 g kvásku 250 g pohankové mouky 2 lžíce olivového (slunečnicového) oleje 150 g vařených nastrouhaných brambor 100 g rýžové mouky (polohrubá) 1,5 - 2 lžičky soli



POSTUP

večer před pečením pečiva je třeba rozkvasit kvásek. Do misky nasypte 200 g mouky Mix It, přidejte 2 lžíce kvásku (recept na bezlepkový kvásek jsem vkládala zvlášť do sekce pečivo) a 200 g vody. Vše řádně promíchejte, přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den si do mísy nasypte zbytek mouky Mix-it (300 g) dále mouku pohankovou, rýžovou, nastrouhaný brambor, olej a osolte. Směs řádně promíchejte a teprve poté tam přidejte hotový kvásek, kterého je cca 400g (nezapomeňte si odebrat kvásek do skleničky na další pečení- stčí 2-3 lžíce) . Vše řádně promíchejte. Já to míchám rukou, i když se to teda lepí. Ale buď si rucu namáčím ve vodě a nebo si jí potřu olejem. Těsto je řidší (ne úplně řídké, ale housky by z něho umotat nešly). Nechám ho chvilku odpočinout a mezi tím si vymažu formu ( používám teflonovou) a vysypu jí mákem. Samozřejmě nemusíte jí sypat, ale já tím reším vápník, když nemůžu žádné mléčné výrobky. Těsto pomocí stěrky přendáme do formy a lehce uhladíme. Celou formu přikryjeme mikrotenovou taškou a to tak, aby se mikroten nedotýkal těsta. Necháme na teplém místě kynout cca 3 hodiny. Kvásek prostě musí pěkně zpracovat vše co jsme mu přidali.  Čas kynutí se liší podle teploty a také podle síly kvásku. Čím více s kváskem pracujete, tím je silnější a stačí mu na kynutí méně času. Ale ty tři hodinky to normálně trvá. Cca po dvou a půl hodinách kynutí zapnu troubu na 250 C a nechám jí nahřívat ( u mě je to tak akorát půl hodiny než dosáhne této teploty.) Je fajn, když budete mít na spodu trouby buď starý pekáč nebo plech, který necháte nahřívat zároveň s troubou. Když je trouba nahřátá, postříkám vršek těsta vodou, kterou jsem si dala do skleničky s rozprašovačem) a posypu ještě mákem. ale nemusí se sypat vůbec nebo si dejte třeba kmín. Je to na vás.  Po nastříkání vložím formu s těstem do trouby a na ten spodní plech nebo starý pekáč naliju cca 150 ml horké vody. Troubu okamžitě zavřu, aby pára, která se z nalité vody vytvoří, zůstala v troubě. Na 250 st. peču 15 min. Pak troubu otevřu, aby se přebytečná pára dostala z trouby ven a teplotu stáhnu na 200 st. tak peču asi 15 min. a posledních 10 min. peču na 180 stupňů. Po vytažení z trouby vyklopím na mřížku, aby mohlo pečivo chladnout.

Druhá varianta:   při míchání do těsta přidáte chlebové koření a kmín. Těsto necháte kynout v míse, ve které jste ho míchali (opět přikryjete mikrotenem). Když budete zapínat troubu tak do ní vložíte nádobu v níž budete chleba péct. Je nutné aby měla nádoba víko ( to samozřejmě vložíte s nádobou). Poté co trouba dosáhne požadované teploty, vyndáte nádobu, odklopíte a s největší opatrností a zároveň co nejrychleji přendáte těsto do nádoby. Přiklopíte a dáte péct. Tady odpadá ta fáze s litím vody na dno trouby, protože pára se tvoří pod puklicí v nádobě. Po 15 min. víko sundáte a pečete otevřené  tak jak je uvedeno výše. Po upečení chleba vyklopíme. Já pekla ve skleněné a šlo to vyklopit velmi dobře. Je nutné nádobu skutečně pořádně nahřát a těsto do ní dostat rychle.

Samozřejmě, že lze experimentovat s různými moukami, chléb by byl určitě dobrý z mouky Schär B, ale protože je  její součástí mouka lupinová.... tak je pro mne tato mouka zakázaná.Také nemohu říci, jak by se toto těsto chovalo s droždím a kolik droží tam dát. Protože mé tělo droždí nemá rádo. No a to mě vlastně donutilo najít si cestu, kterou jsem zde popsala.

Je jen na vás jak budete kreativní :):)

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

13 h 0 min

Hodnocení

3.8x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie