Infolinka 541 212 450

Kynutý makový závin - bez lepku, mléka, vajec

INGREDIENCE

Těsto: 500 g mouky (400 g Schaer Mehl Farine, 40 g amarantové, 40 g kukuřičné polohrubé, 10 g jáhelné a 10 g pohankové) 300 ml rostlinného mléka 150 g tuku (Stella) 120 g moučkového cukru 40 g droždí špetka soli Náplň: 200 g mletého máku 300 ml rostlinného mléka 100 g cukru (rozinky, brusinky) 1 lžíce medu špetka mleté skořice špetka mletého hřebíčku nastrouhaná citrónová kůra tuk na potření



POSTUP

Nejprve si připravíme kvásek - z trochy mléka, mouky cukru, droždí a špetky soli. Až nám tzv. "vzejde", cca 10 -15 minut na teple, třeba na radiátoru, ve slabě zaplé troubě apod., tak k němu postupně přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout. Já asi 1,5 hodiny.

V době kynutí si připravíme náplň - svaříme mák s mlékem a cukrem (já dala i trochu rozinek a brusinek) a na závěr přidáme koření. Necháme vychladnout.

Z těsta vyválíme plát, který potřeme makovou náplní a zavineme. Vložíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a dáme do trouby. Pečeme při cca 180 °C do získání té správné barvy ;-).

Po upečení a vyndání z trouby lze ještě jednou potřít rozpuštěným tukem.

 Rada: V původním receptu bylo 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka a 2 vajíčka...ta jsem vynechala zcela a dala více mléka...kravské mléko jsem nahradila rostlinným, konkrétně doma dělaným mandlovým...mouky jsem zkoušela namíchat dle toho, co bylo doma k dispozici...ALE těsto se trhalo..proto doporučuju, abyste zkusili dodat např. náhražku vajec na zlepšení konzistence, příp. mne napadá i vláknina...

Rada zkušenější kamarádky Radky Vrzalové: přidat lžičku guaru či chia mouky a lžící psyllia pro lepší konzistenci těsta

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.7x
(Hodnotilo 3 lidí)

Kategorie