Infolinka 541 212 450

Lehký letní dort s ovocnou pěnou bez lepku, laktózy a vajec

INGREDIENCE

Sušenkový korpus: 80- 100 g bezmléčného tuku Stella (záleží na použitém škrobu) 75 g kokosové mouky 75 g kukuřičného či tapiokového škrobu 60 - 70 g cukru moučka 1 polévková lžíce jemného psylia špetka soli pečící papír, formu na dort s posuvným uzavíráním o průměru cca 23 cm Tvarohová pěna: 500 g čerstvého nebo mraženého jednodruhového ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky) 300 ml smetany ke šlehání lactose free 250 g tvarohu lactose free 150 -170 g krupicového cukru (podle chuti a sladkosti ovoce) 100 ml mléka lactose free 7 plátků želatiny Dr. Oetker kůra z jednoho Bio citronu a šťáva z 1/2 (nemusí být) čerstvé ovoce, máta, meduňka na dozdobení



POSTUP

Troubu vyhřejeme na 160 °C. Do dortové formy vložíme pečící papír, formu uzavřeme a okraje po obvodu odstřihneme tak, abychom uvnitř měli pokryté dno a přesah papíru venku byl jen 0,5 - 1 cm.

Smícháme sypké suroviny na sušenkový korpus, přidáme nastrouhaný tuk a vytvoříme těsto, které rukou upěchujeme a rozprostřeme do formy a do boků (můžeme si pomoci lžící). Propícháme vidličkou. Korpus dáme zapéct na cca 20 - 25 minut. Po upečení formu vyndáme a necháme i s korpusem úplně vychladnout.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat cca 5 - 10 minut. 100 ml mléka ohřejeme v hrnečku a odstavíme z plamene, přidáme vyždímanou želatinu a metličkou ji v mléce rozmícháme. Necháme chvilku zchladnout. Ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček apod.

Studenou smetanu ušleháme. V míse promixujeme vzniklé ovocné pyré, cukr, citronovou kůru a šťávu, tvaroh a želatinou rozpuštěnou v mléce. Zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Ovocnou směs vlijeme na sušenkový základ a necháme v lednici vychladnout. Nejlépe do druhého dne.

Dort uvolníme z boků formy pomocí kulatého nože, opatrně odstraníme boční formu a dort dozdobíme čerstvým ovocem, bylinkami příp. docukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.0x
(Hodnotilo 6 lidí)

Kategorie