Infolinka 541 212 450

Linecké cukroví bez lepku, příp. mléka

INGREDIENCE

350 g hladké bezlepkové mouky, nejlépe Schaer Patisseria nebo 1/2 Jizerky + 1/2 Schaer Patisseria + mouka na podsypání a vyvalování 260 g prosátého práškového cukru + na konečné pocukrování 1 kostka nastrouhaného vlažného másla, Hery či Stelly (bezmléčný tuk) 150 g mletých mandlí na sucho opražených, vychladlých 2 celá vejce 2 lžíce jablečné vlákniny vanilka z jednoho lusku nebo dva kvalitní vanilkové cukry citronová kůra z jednoho BIO citronu 1/2 lžičky mleté skořice 2 - 3 rozdrcené hřebíčky špetka soli případně jedna kávová rovná lžička guarové moučky pečící papír



POSTUP

V míse smícháme sypké komponenty, přidáme 2 celá vejce, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto (pokud lepí, podsypeme bezlepkovou moukou). Těsto dáme do lednice alespoň přes noc odpočinout.

Po vyndání z lednice necháme těsto chvíli na kuchyňské lince, aby nebylo příliš studené. Rozdělíme na polovinu a nejprve vyválíme a vykrajujeme z jedné poloviny těsta a postupně ze druhé (čím více bude těsto nabírat mouku, tím více se stává sypkým). Troubu si vyhřejeme na 170° C.

Vykrájené tvary přendaváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do zrůžovění cukroví. Po vyndání z trouby necháme na plechu úplně zchladnout (bezlepkové cukroví je velmi křehké). Pak přendáme teprve na talíř nebo do krabice.

Cukroví necháme nepromazané "vydýchat" alespoň do druhého dne, pak ho spojujeme pikantní zavařeninou, např. rybízovou. A pocukrujeme podle chuti.

Stejné těsto můžeme použít i na mřížkový linecký koláč nebo košíčky, které plníme krémem či oříškovou směsí apod.

Tipy na další cukroví z tohoto základního těsta:

Pokud místo skořice, hřebíčku a citronové kůry použijeme 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa, získáme těsto na kakaové oválky.

Pokud přidáme místo mandlové mouky namleté vlašské či lískové ořechy, dostaneme výborné ořechové těsto na ořechové cukroví.

Pokud přidáme místo citronové kůry, nastrouhanou kůru pomerančovou, slepíme pomerančovou marmeládou, polijeme hořkou čokoládovou polevou a ozdobíme kandovanou pomerančovou kůrou, dostaneme výborné neobvyklé cukroví.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

13 h 0 min

Hodnocení

3.5x
(Hodnotilo 28 lidí)

Kategorie