Alergie na ovoce

Vložte svůj článek

26. 7. 2016

Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Nejčtenější články:
  1. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  2. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Mezi nejčastěji alergizující druhy ovoce v ČR patří jablka, hrušky, jahody (foto: Dreamstime.com)

Ovoce bychom měli konzumovat několikrát denně, neboť jsou zdrojem látek nezbytných pro správné fungování organismu – vitamínů rozpustných ve vodě i v tucích, minerálních látek, stopových prvků, vlákniny aj. Ideálně v syrovém stavu, neboť tepelnou úpravou dochází ke ztrátám těchto cenných látek, obzvláště vitaminů. Také jste tuto mantru zdravého stravování četli či slyšeli již tolikrát, že ji znáte nazpaměť? A přesto jsou mezi námi tací, kteří kdyby se jí drželi, značně by si ublížili. O koho se jedná? O alergiky.

Příčiny vzniku

Alergické reakce na ovoce probíhají na stejném principu jako alergie na jiné potraviny. Při „pravých“ alergických reakcích reaguje přecitlivěle náš imunitní systém na bílkoviny obsažené v plodech ovoce. Druhou možností, proč nám může konzumace některého ovoce vadit, jsou tzv. zkřížené reakce, o nichž se dočtete níže.

Projevy

K projevům alergické reakce na ovoce, resp. jeho jednotlivé druhy, dochází nejčastěji ihned po jejich pozření (vzácnější jsou případy, kdy se zdravotní obtíže objeví s odstupem několika hodin). Nejčastější projevy jsou v odborné literatuře popsány jako tzv. orální alergický syndrom (OAS). Název vychází z toho, že se většina projevů týká oblasti úst a krku:

  • svědění, pálení, brnění rtů, úst, jazyka, hrdla
  • otoky rtů, měkkého patra, příp. i polykacích a dýchacích cest.

Dalšími možnými reakcemi jsou kožní problémy (svědivá vyrážka, kopřivka, ekzémy), bolesti hlavy, trávící obtíže - bolesti břicha, zvracení, průjem, ale i dýchací komplikace, včetně astmatických nesnází. Příznaky většinou netrvají příliš dlouho. Řádově v minutách.

Co se týče síly, může se jednat jak o „pouhé“ nepříjemné projevy, tak i život ohrožující reakce – anafylaktický šok, který může bez včasné pomoci skončit smrtí. K němu však v případě alergií na ovoce nedochází naštěstí tak často, neboť alergické reakce nebývají natolik silné, že by ochromily dýchací a srdeční činnost. Ale existují i opačné případy.

Určitou zvláštností může být fakt, že výskyt alergických reakcí se odvíjí i od jednotlivých odrůd jednoho druhu ovoce. V praxi – pakliže je jedinec alergický na jednu odrůdu jablek, nemusí reagovat na jinou. Ale toto je velmi individuální a určitě na daný jev nelze spoléhat.

Diagnostika

Máte podezření na alergii na některý z druhů ovoce a rádi byste měli jistotu? Existuje  několik diagnostických metod, které vám mohou pomoci ji potvrdit. Prováděny jsou v imunologické laboratoři, u alergologa. Nejčastěji se jedná, obdobně, jako i u jiných druhů alergií, o:

  • kožní testy (náplasťové, prick testy)
  • krevní testy
  • eliminačně-expoziční test (EET).

Nejsilnější alergeny

Řada (mylných) teorií říká, že bychom se měli v prvé řadě vyhýbat exotickým druhům ovoce, jejichž konzumace pro nás není přirozená. V případě alergií je však opak pravdou. Mezi nejčastější ovocné druhy způsobující alergické reakce totiž v ČR patří jablka, hrušky či jahody, jejichž pěstování má u nás dlouhou tradici. Kromě nich pak i další přirozeně se vyskytující – třešně, švestky, broskve, nektarinky, meruňky, rybíz, maliny, ostružiny, angrešt a exotické druhy – citrusové plody, včetně čerstvých džusů, kiwi, ananas, papája, avokádo, fíky, mango či liči, včetně banánů, které jsou považovány za antialergenní druh.

Extrémně citlivým jedincům může kromě jejich pozření vadit i dotyk při krájení.

Zkřížené alergie

Tento „terminus technicus“ je mezi alergiky i nezainteresovanou veřejností známý. Ovšem ne všichni si uvědomují, o jak široký pojem se jedná. Zkřížené alergické reakce totiž zahrnují:

  • zkřížené alergie mezi různými druhy ovoce

- a to jak mezi druhy příbuznými, tak i mezi těmi bez větší taxonomické blízkosti

- existuje např. spojitost mezi alergií na jablka a třešně, mezi alergií na jahody a maliny

  • zkřížené alergie mezi ovocem a zeleninou

- jako příklad lze uvést alergii na jablka a zároveň i alergií na mrkev a celer

  • zkřížené alergie mezi ovocnými druhy a ořechy a luštěninami (lískové ořechy, arašídy aj.)
  • zkřížené alergie mezi ovocem a pyly (týkají se cca 70 % pylových alergiků) – tzv. pylově potravinový syndrom

- do této skupiny spadá např. alergická reakce na ovoce v důsledku pylů, které ulpívají na jeho slupce; např. alergie na travní pyly může vyvolat alergickou reakci na broskve či alergie na pyly břízy je spjata s přecitlivělostí na jablka a ostatní malvice a peckovice.

Tabulka nejčastěji se vyskytujících křížících se alergenů (ke stažení)

Prevence a léčba

Léčba jako taková, alespoň v podobě medikace, na kterou jsme u jiných nemocí zvyklí, neexistuje. Základním pravidlem je prevence neboli vyvarování se konzumace plodů, které nám způsobují zdravotní obtíže. Možností léčby, alespoň pro některé alergiky, je tzv. imunoterapie, spočívající v nápomoci organismu vybudovat si obranyschopnost proti pylům a alergizujícím proteinům.

Pro některé alergiky existují ještě další řešení, jak se vyhnout alergické reakci. Patří mezi ně jednak loupání plodů, a hlavně jejich tepelná úprava. Bílkovinné alergeny v ovoci jsou totiž značně termolabilní a vysoké teploty je rozkládají.

Při opakujících se těžkých projevech alergií je nezbytné mít u sebe léky první pomoci – antihistaminika ve formě nosních sprejů, inhalátorů, kapky do očí a silní alergici i autoinjektor s adrenalinem.

Dědičnost

Trpíte-li sami alergií, určitě vás napadlo, do jaké míry budou, resp. mohou být, zatíženy i vaše děti. Pozitivem budiž, že se nedědí alergie jako taková, ale pouhá dispozice k ní - atopie. Statistické údaje říkají, že trpí-li alergií jeden z rodičů, je pravděpodobnost, že jí bude trpět i potomek 40 %, v případě obou rodičů stoupá možný výskyt až na 70 %. 

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...

Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty