úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Celiakie > Bezlepkový chléb – který je chutný a jak ušetřit

Bezlepkový chléb – který je chutný a jak ušetřit

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 23. 5. 2013

Celiakie, Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix ZERO+

SMART čistička vzduchu Winix ZERO+

Pro místnosti do 48m2, 6 stupňů filtrace ...

10590 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

6490 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

Zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

Bezlepkový chléb (foto: iStock)

Chléb, rohlíky a další podobné pečivou jsou u nás považovány za základ jídelníčku. A to se pro většinu lidí nezmění ani po přechodu na bezlepkovou dietu. Připravili jsem si pro vás trochu teorie, ale hlavně praxe k problematice nákupu a pečení chutného bezlepkového chleba.

Kupovaný, nebo doma pečený?

Bezlepkový chléb, ale i pečivo, si v dnešní době můžete běžně koupit v řadě obchodů – ať se jedná o velké řetězce nebo o obchody se zdravou výživou. Vždycky však musíte počítat s tím, že cena těchto výrobků je podstatně vyšší než u klasických pšenično-žitných či žitno-pšeničných druhů. Za kilogramový bezlepkový chléb běžně zaplatíte 70–80 Kč.

Pakliže se rozhodnete si chléb péci sami doma, máte na výběr ze dvou možností. Buď si koupíte již smíchanou, připravenou směs a chleba upečete podle návodu na obalu. Anebo si pořídíte bezlepkovou mouku, nejlépe několik jejich druhů a chléb si připravíte na základě řady ozkoušených receptů, které jsou k dispozici například na našich, ale i dalších webových stránkách věnovaných bezlepkovému vaření a pečení.

Sama na základě svých zkušeností začátečníkům doporučuji již připravené směsi, zkušenější pekařky a pekaři nechť se klidně pustí do složitějších výrobních postupů.

Směsi pro bezlepkový chléb

Předem připravených směsí, které použijete do domácí pekárny, případně z nich upečete chléb v klasické troubě, je na trhu řada.

Běžně jsou k dostání v obchodních řetězcích, jako jsou Globus, Interspar, Albert či Kaufland, ale i v prodejnách zdravé výživy, které jsou dnes k otevřeny v každém větším městě.

Počítat ovšem musíte opět s vyšší cenou. Běžně se pohybuje za půlkilové balení minimálně mezi 55 a 65 korunami. S přídavky dražších mouk, například z quinoy či pohanky nebo dalších surovin se cena směsi může klidně zdvojnásobit.

Na trhu seženete například tyto směsi:

  • bezlepkový chléb bílý
  • bezlepkový chléb tmavý
  • bezlepkový chléb vícezrnný
  • směs na chléb s kaštanem
  • směs na chléb s quinoou
  • chléb s pohankou

Pro inspiraci nabízím vyzkoušený recept naší přispěvatelky, která má díky své dietě s bezlepkovým pečením bohaté zkušenosti.

Bezlepkový chléb od Labety - recept

 

Bezlepkový chléb doma mísený

Druhou variantou přípravy bezlepkového chleba v domácích podmínkách je jeho výroba bez použití polotovaru, tedy namícháním různých bezlepkových mouk a dalších ingrediencí. Lze samozřejmě použít mouku jen jednu, ale opět, na základě ověřených zkušeností je lepší použít druhů více, chuť chleba je pak zajímavější.

Zajímavých receptů je k dispozici řada. Patří mezi ně i následující, který obsahuje mouku pohankovou a kukuřičnou.

Bezlepkový směsový chléb z pekárny - recept

Pokud použijete levnější druhy bezlepkových mouk, vychází vlastní receptury cenově o něco výhodněji než použití polotovarů. Nejlevnější je mouka kukuřičná, od cca 35 Kč na kilogram.

Když se nedaří, nezvdávejte se

Požádala jsem kolegyni Radku Vrzalovou, zkušenou bezlepkovou pekařku, která díky dceřině dietě peče denně, o zodpovězení tří otázek z praxe.

Dáváš ty osobně přednost kupovaným směsím chleba, nebo si je doma raději připravuješ sama? A praktikuješ toto od začátku bezlepkového pečení?

Péct bezlepkový chléb je podle mého velká alchymie. Někdy mi připadá, že to závisí i na počasí. Mouky na chléb si míchám doma a se složením chleba dost experimentuji. Zkusila jsem několik hotových chlebových směsí a nedařilo se mi. Bochníčky byly většinou tvrdé jako podešev, těsto slité a mazlavé, nevábné chuti, druhý den drobivé. To byly naše první chleby. Přesně jsem dodržovala návody na obalech a nakukovala do bezlepkové kuchařky.

Psychicky jsem to nevydržela a vyhlásila, že bezlepkový chleba odmítám péct, ať to zkusí manžel. Dcerka jedla kupovaný, vakuově balený. Manžel si koupil mouku Schär – Mix B, kterou jsme pro její tehdy vysokou cenu nekupovali, a začal péct chleba podle návodu na obalu. Zdálo se mu, že kvasnic je poměrně málo, tak místo 20 g čerstvých kvasnic, které byly předepsány, hodil „přiměřeně“ celou kostku. Když začal chleba v době kynutí nadzvedávat víko pekárny, jásali jsme. Byl to první chleba, který normálně vykynul. Těsto, které padalo kolem dvířek na linku, jsme posbírali a upekli první housky. Sice bylo pečivo cítit po kvasnicích, ale dceři docela chutnalo.

Za jak dlouho po zjištění diagnózy u dcerky jsi zkusila upéct svůj vlastní chléb a jak to dopadlo?

První chléb jsem si namíchala po svém prvním setkání se Sdružením jihočeských celiaků, které proběhlo koncem listopadu 2008, tedy zhruba měsíc po potvrzení diagnózy celiakie. Mé nynější kolegyně a kamarádky mi na setkání poradily první kroky k obstojnému bezlepkovému chlebu a rohlíkům, po kterých dcera neustále toužila. Někdo poradil koření, jiný přistrouhat tvrdý sýr, aby byl chléb vláčnější. Výsledkem byl běžný bezlepkový bílý chléb, který se dal jíst i dva dny.

Můžeš se s námi podělit o svůj „top“ recept? Mám na mysli ten chléb, který dcerka preferuje?

Dcera je v chutích velmi konzervativní – jako většina dětí držících nějakou dietu – a má raději drobné pečivo jako rohlíky, bagety, večku. Jeden asi ze tří chlebů, který jí opravdu chutná, si míchám z mouky Jizerky a tmavé směsi na chléb od firmy Schär nebo Alnatura s domácím sádlem, podmáslím a psyliem.

V receptech na stránkách ProAlergiky.cz najdete variantu, do které jsem místo dvou polévkových lžic psylia (vlákniny z indického druhu jitrocele) rozpuštěných ve vodě použila chia semínka, která fungují stejně. Navíc má chléb díky chia semínkům příjemnou oříškovou chuť.

Chléb s chia semínky - recept

Bezlepkový chléb s chia semínky od RadkyBezlepkový chléb s chia semínky od Radky

Přejeme vám dobrou chuť!

Komentáře ke článku
Róbert

14. 9. 2017
14:37

Labeta bezlepkove zmesi som odskusal s odstupom casu znovu a znovu ma presvedcili ze su nepouzitelne. Schar zmesi su bezproblemove a vysledok je vzdy OK. Labeta na druhy den je nejedla a v den ked si upeciete chlieb je to len pre tych co maju dobre zuby. :-(

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jana

21. 2. 2017
14:48

Pro: Kamila74Kamilo, je to již dlouhá doba, ale Thermomix máme a je to super stroj. To, co píšete a dotazujete se, je pravda. Vřele doporučuji nejenom na mletí mouky a míchání těst, ale také na zdravé vaření nejrůznějších receptů od gulášů po ryby na páře apod.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

3. 11. 2016
20:16

Pro: LenkaLeni,
děkujeme za názor, ale trošku si dovolím oponovat. Ano, pakliže není možnost upéci si domácí, příp. "na proložení", proč ne...ale čerstvě vytažený z trouby prostě nemá konkurenci...a je jedno, zda je lepkový či bezlepkový ;-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Lenka

1. 11. 2016
14:33

Ja jsem vzdycky bezlepkovy chleb objednavala z eshopu bezlepkovepotraviny maji tam super i cerstve pecivo a muzu opravdu jen doporucit

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Věra Kusá

31. 5. 2016
21:23

mouku maj dobrou třeba tady www.prodejnamlyn.cz

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

pavlína troblová

12. 10. 2014
10:03

Pro: Kamila74Thermomix máme doma a je to fakt úžasná vychytávka. Mele skvěle dokonce se v něm dá i vařit a zahřívat těsto na vykynutí. Skvělá věc. Vřele doporučuji

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Kamila74

15. 8. 2013
16:54

Slyšela jsem od jedné kamarádky o přístroji Thermomix - je to nějaký multifunkční přístroj, který mele i mouku. Zaujalo mě to, protože mouky pro celiaky jsou dost drahé a obilniny jako takové jsou za pár korun - namlít si ji doma by tedy mohlo znamenat výraznou úsporu. Navíc ten přístroj navíc údajně tu mouku i odváží a uhněte těsto, takže pečivo je raz dva :) Víte o tom někdo něco?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku

Naší milé kolegyňce Radce Vrzalové vychází právě v těchto dnech první kuchařka. I...

Celiakie jako dar (k zamyšlení)
Celiakie jako dar (k zamyšlení)

Autor: iryna h.

V jednom z dřívějších článků zazněla myšlenka, že s časovým odstupem věci hodnotíme...

Cestování s dietou – tentokrát po Evropě
Cestování s dietou – tentokrát po Evropě

Potravinová alergie či intolerance neznamená automaticky i konec s cestováním či...

 Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky
Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky

Jestli jsem minulý článek končila povzdechem nad Francií, resp. tamnějším přístupem...

Bez lepku a laktózy v Asii
Bez lepku a laktózy v Asii

Že jsou Evropa a USA potravinovým alergikům příznivě nakloněni a rozhodně zde...

Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty