úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na lepek (mouku) > Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 19. 10. 2015

Alergie na lepek (mouku), Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

Kukuřičná mouka má univerzální použití. Hodí se jak pro sladkou, tak slanou kuchyni, na chléb i jiné druhy pečiva. (foto: Tycoon751 | Dreamstime.com)

Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně bezlepkových mouk jsou v ČR k dostání, k čemu a v jakém poměru je nejvhodnější je používat a které důležité látky dodají našemu tělu. Pakliže tento výčet není úplný, budeme rádi, pokud nám ho pomůžete rozšířit a podělíte se s námi v rámci komentářů o své zkušenosti s moukami, které v naší tabulce nejsou uvedené.

Hlavní nutriční význam – snažili jsme se o kompromis mezi přehledností a kompletním výčtem složení. Proto zmiňujeme pouze nejpodstatnější látky (konkrétní minerály, vitaminy, aminokyseliny apod.), jejichž obsah je pro danou mouku charakteristický. Leckde to nebylo úplně jednoduché, neboť zvláště některé mouky jsou esenciálními látkami nezbytnými pro správné fungování našeho těla přímo „nadupané“.

Chuť mouky – nezbytná informace, které nám nastiňuje možné využití – pečení (sladké, slané), vaření – masová jídla, zeleninová, sladké pokrmy apod.

S chutí souvisí i procentuální zastoupení (množství) konkrétní jednodruhové mouky, kterou nahrazujeme univerzální bezlepkovou směs. Obecně lze říci, že čím více je mouka aromatická, tím méně jí používáme (např. čiroková mouka má pro mne natolik zemitou pachuť, že ji opravdu používám max. jako náhradu 1/3 univerzální směsi). Není to ovšem jediný ukazatel. Podstatný je také účel použití, zejména jedná-li se o kynutá těsta. V tomto případě se doporučuje nahrazovat většinou max. 20 – 30 %, aby se nenarušila schopnost kynutí. Také cena mouky není při rozhodování zanedbatelná. I když např. skvělé cukroví můžeme udělat pouze z arašídové mouky, byla by jeho výrobní cena značná. Proto často volíme kompromis – nahradíme pouze část směsi, což postačí k podstatnému zlepšení chuti a nezruinujeme tím rodinný rozpočet. A opomenout nelze samozřejmě ani chuťové buňky každého z nás - proto berte procentuální údaje pouze jako orientační.

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk (pdf ke stažení)

Všem přejeme, aby se vám s přirozeně bezlepkovými moukami dobře pracovalo a nové pokrmy se vydařily! A dopředu děkujeme za všechny vaše postřehy, které rádi v rámci aktualizace zakomponujeme do našeho přehledu.

Komentáře ke článku
Petra, ProAlergiky.cz

27. 10. 2015
16:20

Pro: AndreaAndreo, díky za názor...setkala jsem se ale v odborné literatuře s opačným...ale možá se mýlí..mohla byste mi, prosím, zaslat odkaz na zdroj? Děkuji! P.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

27. 10. 2015
16:14

Pro: eva kmeťkováEvi, i já děkuji ;-). A mmch, mám stejnou zkušenost...Taky se mi do ní nechtělo úplně pouštět, neboť jsem očekávala velkou dřinu, která se fakt potvdila :-D.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Andrea

23. 10. 2015
14:19

Mouka z jaderek hroznu není vhodná do mléčných výrobků. Její zdraví prospěšné látky tak ztrácí svůj význam.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

eva kmeťková

20. 10. 2015
22:24

mám už pár zoznamov múk, ale sú ťažko používateľné :) takáto tabuľka príde vhod, len sa mi do nej nechcelo púšťať...vďaka

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný...

Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016
Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016

Na úvod rovnou zklamu všechny, které netrápí nesnášenlivostí lepku, neboť zdravotní...

Poznejte zásady stravování při celiakii
Poznejte zásady stravování při celiakii

Trpíte celiakií? Toto celoživotní, autoimunitní onemocnění, je definováno tím, že...

Speciální a univerzální bezlepkové směsi
Speciální a univerzální bezlepkové směsi

Začínáte s bezlepkovým pečením a bojíte se míchání více druhů mouk? Anebo nemáte čas...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty