úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na lepek (mouku) > Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 19. 10. 2015

Alergie na lepek (mouku), Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

Kukuřičná mouka má univerzální použití. Hodí se jak pro sladkou, tak slanou kuchyni, na chléb i jiné druhy pečiva. (foto: Tycoon751 | Dreamstime.com)

Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně bezlepkových mouk jsou v ČR k dostání, k čemu a v jakém poměru je nejvhodnější je používat a které důležité látky dodají našemu tělu. Pakliže tento výčet není úplný, budeme rádi, pokud nám ho pomůžete rozšířit a podělíte se s námi v rámci komentářů o své zkušenosti s moukami, které v naší tabulce nejsou uvedené.

Hlavní nutriční význam – snažili jsme se o kompromis mezi přehledností a kompletním výčtem složení. Proto zmiňujeme pouze nejpodstatnější látky (konkrétní minerály, vitaminy, aminokyseliny apod.), jejichž obsah je pro danou mouku charakteristický. Leckde to nebylo úplně jednoduché, neboť zvláště některé mouky jsou esenciálními látkami nezbytnými pro správné fungování našeho těla přímo „nadupané“.

Chuť mouky – nezbytná informace, které nám nastiňuje možné využití – pečení (sladké, slané), vaření – masová jídla, zeleninová, sladké pokrmy apod.

S chutí souvisí i procentuální zastoupení (množství) konkrétní jednodruhové mouky, kterou nahrazujeme univerzální bezlepkovou směs. Obecně lze říci, že čím více je mouka aromatická, tím méně jí používáme (např. čiroková mouka má pro mne natolik zemitou pachuť, že ji opravdu používám max. jako náhradu 1/3 univerzální směsi). Není to ovšem jediný ukazatel. Podstatný je také účel použití, zejména jedná-li se o kynutá těsta. V tomto případě se doporučuje nahrazovat většinou max. 20 – 30 %, aby se nenarušila schopnost kynutí. Také cena mouky není při rozhodování zanedbatelná. I když např. skvělé cukroví můžeme udělat pouze z arašídové mouky, byla by jeho výrobní cena značná. Proto často volíme kompromis – nahradíme pouze část směsi, což postačí k podstatnému zlepšení chuti a nezruinujeme tím rodinný rozpočet. A opomenout nelze samozřejmě ani chuťové buňky každého z nás - proto berte procentuální údaje pouze jako orientační.

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk (pdf ke stažení)

Všem přejeme, aby se vám s přirozeně bezlepkovými moukami dobře pracovalo a nové pokrmy se vydařily! A dopředu děkujeme za všechny vaše postřehy, které rádi v rámci aktualizace zakomponujeme do našeho přehledu.

Komentáře ke článku
Zezu

12. 4. 2018
21:21

Máte nějaké vyzkoušené recepty kde použít kukuřičnou mouku jednodruhovou? Koláč jsem zkoušela,byl na obalu.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

karel

7. 2. 2018
14:09

moc díky autorovi (autorce) za tabulku s přehledem bezlepkových mouk je moc hezky zpracovaná a přínosná!, hezký den

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

27. 10. 2015
16:20

Pro: AndreaAndreo, díky za názor...setkala jsem se ale v odborné literatuře s opačným...ale možá se mýlí..mohla byste mi, prosím, zaslat odkaz na zdroj? Děkuji! P.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

27. 10. 2015
16:14

Pro: eva kmeťkováEvi, i já děkuji ;-). A mmch, mám stejnou zkušenost...Taky se mi do ní nechtělo úplně pouštět, neboť jsem očekávala velkou dřinu, která se fakt potvdila :-D.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Andrea

23. 10. 2015
14:19

Mouka z jaderek hroznu není vhodná do mléčných výrobků. Její zdraví prospěšné látky tak ztrácí svůj význam.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

eva kmeťková

20. 10. 2015
22:24

mám už pár zoznamov múk, ale sú ťažko používateľné :) takáto tabuľka príde vhod, len sa mi do nej nechcelo púšťať...vďaka

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný...

Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016
Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016

Na úvod rovnou zklamu všechny, které netrápí nesnášenlivostí lepku, neboť zdravotní...

Poznejte zásady stravování při celiakii
Poznejte zásady stravování při celiakii

Trpíte celiakií? Toto celoživotní, autoimunitní onemocnění, je definováno tím, že...

Speciální a univerzální bezlepkové směsi
Speciální a univerzální bezlepkové směsi

Začínáte s bezlepkovým pečením a bojíte se míchání více druhů mouk? Anebo nemáte čas...

Bezlepkové mouky a směsi
Bezlepkové mouky a směsi

Bezlepková dieta. Ode dneška součást mého života. Již nikdy žádný dalamánek či...

Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty