Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky i léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1590 Kč
Odstraňovač alergenů Petal Cleanse D

Odstraňovač alergenů Petal Cleanse D

Snižuje množství alergenů v srsti psů. Zlepšuje kvalitu srsti...

479 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky Dermaprotec

Pyžamová sada pro ekzematiky Dermaprotec

Zabraňuje škrábání. 100% bavlna. Speciální střih...

výhodná sada
579 Kč
Nejčtenější články:

Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je speciálně uzpůsobeno ke sladkému pečení, jiné se více hodí pro přípravu domácího chleba či pro kynuté těsta. V obchodech se ale můžeme setkat i s těmi, které nabízejí „všestranné použití“. Je tomu ale opravdu tak? Můžeme z jedné mouky upéct kvalitní chléb i chutný koláč? Rozhodli jsme se spotřebitelskému testování podrobit bezlepkovou mouku Schär Mix it, která toto mnohostranné využití avizuje.

Kdo byli naši testující a jak se kvalita mouky zkoušela

Testující měli za úkol připravit z této mouky alespoň dva pokrmy, jeden z nich byl chléb či pečivo, což je asi to nejtěžší, s čím se „bezlepkáři“ potýkají a výběr druhého pokrmu byl ponechán na vlastním rozhodnutí každého z účastníků.

Z velkého počtu zájemců jsme vybrali pestrou skupinu nejen jednotlivců, ale i celých rodin, pro které je bezlepková dieta nezbytnou součástí života. Spotřebitelského testování se zúčastnilo celkem 32 osob - celiaků, alergiků na lepek i rodinných příslušníků – rodičů a partnerů „bezlepkářů“. Oficiálně se jednalo o 20 respondentů, kteří zodpovídali za odevzdané výsledky testování.

Důvody bezlepkového stravování testujícíchDůvody bezlepkového stravování testujících

Zastoupeny byly všechny věkové kategorie – nejmladším účastníkům byly 3 roky, nejstarší respondentce 54 let, i obě pohlaví. Taktéž jsme cíleně do testující skupiny zařadili jak začátečníky v bezlepkovém stravování, tak i ty, kteří se pohybují v „gluten – free“ světě již jako doma.

Sladké pečení, vaření

Jednotný názor testujících je, že se tato mouka skvěle hodí na sladké pečení. Můžete z ní připravit skvělé palačinky, lívance, bábovky, muffiny, řezy, koláče, velikonočního beránka, mazanec, linecké, perníčky či korpusy na dorty.

Čokoládové muffiny s jahodouČokoládové muffiny s jahodou

Spokojenost panovala také při vaření - zahušťování polévek či omáček, přípravě zavářek do polévek, obalování, přípravě těstíček na obalování atd.

Někteří testující zaznamenali menší nedostatky u sladkých kynutých těst, pečiva či chleba. Konkrétně se jednalo o vyšší lepivost mouky, horší kynutí těsta či nižší pórovitost upečeného chleba.

Chléb z mouky Mix it a jeho senzorické vlastnosti

Při přechodu na bezlepkovou stravu bývá zpravidla na počátku nejtěžší příprava pečiva, proto jsme se při testování na chléb a pečivo zaměřili. 

Chuť pečiva si 90 % testujících pochvalovalo, 5 % uvedlo, že chuť byla spíš průměrná a 5 % s chutí příliš spokojeno nebylo. Vůni považovalo 95 % respondentů za výbornou či dobrou. Pórovitost hodnotí 65 % testujících jako dobrou či lepší, 35 % jako slabou. Trvanlivost byla 95 % testujících hodnocena jako lepší nebo alespoň srovnatelná s jiným druhem bezlepkového pečiva.

Pohankovo-mandlový chlébPohankovo-mandlový chléb

Lépe z trouby nebo pekárny?

Testující mohli zvolit způsob pečení v troubě, v pekárně nebo obojí. 70 % testujících zvolilo pečení v troubě, 15 % v pekárně a zbývajících 15 % vyzkoušelo oba způsoby pečení.

Poměr pečení v troubě a v pekárně (%)Poměr pečení v troubě a v pekárně (%)

Zajímavé je, že třetina z těch, kteří pečou chléb v troubě, používá pekárnu na mísení a kynutí těsta. Vlastní pečení chleba ale pak svěří raději troubě z důvodu křupavé kůrky, která při pečení v pekárně nevznikne. Troubu preferující pekaři pak pečou chléb buď přímo na plechu, nebo k lepšímu udržení tvaru používají testující pečící nádoby – např. formu na srnčí hřbet, biskupský chlebíček či dokonce formu dortovou. Pouze jedna respondentka uvedla, že ji chleby přijdou obdobné.

Pečení, vaření, obalování, zahušťování – to vše Mix it zvládne

Na další pokrmy využili testující mouku různými způsoby - od obalování, zahušťování, přes mazance, sladká jídla - dezerty, dorty, lívance až po slaná jídla - slané zelňáky, jahelné placky, přílohy a další. S přípravou a konečným výsledkem druhého a dalších pokrmů byli spokojeni téměř všichni - 95 % testujících.

Vlastnosti nejvíce ceněné na testované mouceVlastnosti nejvíce ceněné na testované mouce

Náš tip: Podívejte se na recepty realizované v rámci testování, uvidíte, že bezlepková směs Mix it splňuje, co slibuje.

Mix it - skutečně univerzální využití

Výsledky testování prokázaly, že z mouky Shär Mix it lze připravit široké spektrum kvalitních a chutných pokrmů. Největší výhodou je univerzálnost této mouky. Nemusíte řešit, kterou mouku použít na pečení a kterou na vaření, protože vám stačí jedna.

Jaké jsou vaše zkušenosti s přípravou a výslednými pokrmy z mouky Schaer Mix it nebo jinými bezlepkovými moukami?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití
Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně...

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Bezlepková dieta není jen pro celiaky

Lidem se často pletou pojmy „alergie na lepek“ a „nesnášenlivost lepku“ neboli...

Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný...

Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016
Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016

Na úvod rovnou zklamu všechny, které netrápí nesnášenlivostí lepku, neboť zdravotní...

Poznejte zásady stravování při celiakii
Poznejte zásady stravování při celiakii

Trpíte celiakií? Toto celoživotní, autoimunitní onemocnění, je definováno tím, že...

Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty