Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  2. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je speciálně uzpůsobeno ke sladkému pečení, jiné se více hodí pro přípravu domácího chleba či pro kynuté těsta. V obchodech se ale můžeme setkat i s těmi, které nabízejí „všestranné použití“. Je tomu ale opravdu tak? Můžeme z jedné mouky upéct kvalitní chléb i chutný koláč? Rozhodli jsme se spotřebitelskému testování podrobit bezlepkovou mouku Schär Mix it, která toto mnohostranné využití avizuje.

Kdo byli naši testující a jak se kvalita mouky zkoušela

Testující měli za úkol připravit z této mouky alespoň dva pokrmy, jeden z nich byl chléb či pečivo, což je asi to nejtěžší, s čím se „bezlepkáři“ potýkají a výběr druhého pokrmu byl ponechán na vlastním rozhodnutí každého z účastníků.

Z velkého počtu zájemců jsme vybrali pestrou skupinu nejen jednotlivců, ale i celých rodin, pro které je bezlepková dieta nezbytnou součástí života. Spotřebitelského testování se zúčastnilo celkem 32 osob - celiaků, alergiků na lepek i rodinných příslušníků – rodičů a partnerů „bezlepkářů“. Oficiálně se jednalo o 20 respondentů, kteří zodpovídali za odevzdané výsledky testování.

Důvody bezlepkového stravování testujícíchDůvody bezlepkového stravování testujících

Zastoupeny byly všechny věkové kategorie – nejmladším účastníkům byly 3 roky, nejstarší respondentce 54 let, i obě pohlaví. Taktéž jsme cíleně do testující skupiny zařadili jak začátečníky v bezlepkovém stravování, tak i ty, kteří se pohybují v „gluten – free“ světě již jako doma.

Sladké pečení, vaření

Jednotný názor testujících je, že se tato mouka skvěle hodí na sladké pečení. Můžete z ní připravit skvělé palačinky, lívance, bábovky, muffiny, řezy, koláče, velikonočního beránka, mazanec, linecké, perníčky či korpusy na dorty.

Čokoládové muffiny s jahodouČokoládové muffiny s jahodou

Spokojenost panovala také při vaření - zahušťování polévek či omáček, přípravě zavářek do polévek, obalování, přípravě těstíček na obalování atd.

Někteří testující zaznamenali menší nedostatky u sladkých kynutých těst, pečiva či chleba. Konkrétně se jednalo o vyšší lepivost mouky, horší kynutí těsta či nižší pórovitost upečeného chleba.

Chléb z mouky Mix it a jeho senzorické vlastnosti

Při přechodu na bezlepkovou stravu bývá zpravidla na počátku nejtěžší příprava pečiva, proto jsme se při testování na chléb a pečivo zaměřili. 

Chuť pečiva si 90 % testujících pochvalovalo, 5 % uvedlo, že chuť byla spíš průměrná a 5 % s chutí příliš spokojeno nebylo. Vůni považovalo 95 % respondentů za výbornou či dobrou. Pórovitost hodnotí 65 % testujících jako dobrou či lepší, 35 % jako slabou. Trvanlivost byla 95 % testujících hodnocena jako lepší nebo alespoň srovnatelná s jiným druhem bezlepkového pečiva.

Pohankovo-mandlový chlébPohankovo-mandlový chléb

Lépe z trouby nebo pekárny?

Testující mohli zvolit způsob pečení v troubě, v pekárně nebo obojí. 70 % testujících zvolilo pečení v troubě, 15 % v pekárně a zbývajících 15 % vyzkoušelo oba způsoby pečení.

Poměr pečení v troubě a v pekárně (%)Poměr pečení v troubě a v pekárně (%)

Zajímavé je, že třetina z těch, kteří pečou chléb v troubě, používá pekárnu na mísení a kynutí těsta. Vlastní pečení chleba ale pak svěří raději troubě z důvodu křupavé kůrky, která při pečení v pekárně nevznikne. Troubu preferující pekaři pak pečou chléb buď přímo na plechu, nebo k lepšímu udržení tvaru používají testující pečící nádoby – např. formu na srnčí hřbet, biskupský chlebíček či dokonce formu dortovou. Pouze jedna respondentka uvedla, že ji chleby přijdou obdobné.

Pečení, vaření, obalování, zahušťování – to vše Mix it zvládne

Na další pokrmy využili testující mouku různými způsoby - od obalování, zahušťování, přes mazance, sladká jídla - dezerty, dorty, lívance až po slaná jídla - slané zelňáky, jahelné placky, přílohy a další. S přípravou a konečným výsledkem druhého a dalších pokrmů byli spokojeni téměř všichni - 95 % testujících.

Vlastnosti nejvíce ceněné na testované mouceVlastnosti nejvíce ceněné na testované mouce

Náš tip: Podívejte se na recepty realizované v rámci testování, uvidíte, že bezlepková směs Mix it splňuje, co slibuje.

Mix it - skutečně univerzální využití

Výsledky testování prokázaly, že z mouky Shär Mix it lze připravit široké spektrum kvalitních a chutných pokrmů. Největší výhodou je univerzálnost této mouky. Nemusíte řešit, kterou mouku použít na pečení a kterou na vaření, protože vám stačí jedna.

Jaké jsou vaše zkušenosti s přípravou a výslednými pokrmy z mouky Schaer Mix it nebo jinými bezlepkovými moukami?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný...

Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016
Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016

Na úvod rovnou zklamu všechny, které netrápí nesnášenlivostí lepku, neboť zdravotní...

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití
Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně...

Poznejte zásady stravování při celiakii
Poznejte zásady stravování při celiakii

Trpíte celiakií? Toto celoživotní, autoimunitní onemocnění, je definováno tím, že...

Speciální a univerzální bezlepkové směsi
Speciální a univerzální bezlepkové směsi

Začínáte s bezlepkovým pečením a bojíte se míchání více druhů mouk? Anebo nemáte čas...

Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty