úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Testováno spotřebiteli: Sójová smetana Bio Provamel II

Testováno spotřebiteli: Sójová smetana Bio Provamel II

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  2. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

V první části testování sójové smetany Bio Provamel jste se dozvěděli o skupině testujících, chuti, vůni, konzistenci a širokém využití smetany, včetně receptů od testujících. Nyní se podíváme na balení a srovnání s ostatními typy rostlinných smetan.

Ideální velikost balení a možnost opakovaného uzavírání

Zajímalo nás také, jak by testující ohodnotili praktičnost balení. Názor slečny Adély a její rodiny je tento: „Nejvíce oceňujeme možnost opětovného uzavírání, protože obvykle nespotřebujeme celé balení naráz. Jsme tedy velmi rádi i za to, že trvanlivost smetany přetrvává i pár dní po otevření“. Dalším pozitivem je dle testujících praktické a snadné otevírání a taktéž velikost balení (250 ml), kterou většina považuje za ideální.

Ale zazněl i názor opačný. Lindě by klidně stačil jednodušší obal, bez plastového uzávěru, neboť smetanu vždy použije najednou. Obdobný názor má i další z testujících – Pavlína. Obě spotřebitelky se shodly, že stejně odstřihnou vrchní část krabičky, aby „ani trocha nepřišla nazmar“.

Radka by navrhovala výrobci vylepšit čitelnost některých informací na obalu. Jako příklad uvádí dobu skladování, kterou dlouho hledala.

Provamel sójová smetana versus jiné na trhu

Požádali jsme testující, zdali by mohli porovnat sójovou smetanu Provamel s obdobnými rostlinnými výrobky na trhu. Většina hodnotitelů vyzdvihovala hustotu sójové smetany. Oproti smetanám řidším stačí testovaný výrobek použít v menším množství, což je ekonomicky výhodné, na což nás upozornila Veronika.

Tři čtvrtě testujících se shodlo, že i chuťově převyšuje Provamel smetana většinu rostlinných smetan na trhu (obzvláště ovesnou či rýžovou). Jedinou „konkurencí“ jí prý může být smetana mandlová, která ale díky své specifické chuti nemá tak širokou paletu využití.

Za všechny ocitujme názory dvou účastnic spotřebitelského testování.

Andy: „Tato smetana má oproti jiným smetanám jemnější chuť (pokrm se nemusí tolik dochucovat kořením), lahodnější vůni a hlavně se nikdy v pokrmu nesrazí.

Pavlína: „Mám pocit, že je nesrovnatelná. Neznám sice ještě všechny rostlinné smetany, ale tahle u mě zatím vyhrála všechno. Je chuťově lepší než ovesná a po ochutnání rýžové šlehačky si myslím, že ani rýžová smetana mě tak nenadchne. Smetana na vaření z kravského mléka je řídká, prakticky jako voda a ani smetana ke šlehání (33%) není tak hustá jak tato. Z kravské smetany ke šlehání si nedovedu představit udělat cokoli na slaný způsob, z této určitě ano“.

Dvě z testujících dam ocenily nesrážení se v pokrmech, s čímž se potýkaly u jiných rostlinných smetan. Naopak paní Lucka nabádá k obezřetnosti při použití smetany v teplé kuchyni právě z důvodu možného srážení.

Tip: Možnému srážení se vyhneme, přidáme - li smetanu až na úplný závěr a pokrm již dále tepelně nezahříváme.

Lucka a Linda vyzývají k obezřetnosti při častém používání sójových výrobků. Obzvláště trpí – li konzument ABKM a nahrazuje živočišné produkty pouze sójovými, může jeho tělo vyhodnotit sójové bílkoviny jako další alergen vedle bílkovin mléčných. Proto je doporučováno sójové produkty střídat s jinými rostlinnými.

Závěr: Výtečná rostlinná smetana v BIO kvalitě, vhodná pro použití ve studené i teplé kuchyni.

Komentáře ke článku
Milan

11. 11. 2014
19:37

Musím potvrdit, že tahle smetana patří mezi nejchutnější a nejspolehlivější rostlinné smetany. Nikdy se nám nesrazila a to ji při vaření a pečení nijak nešetříme. :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí ořechová mléka
Domácí ořechová mléka

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný...

Domácí rostlinná mléka
Domácí rostlinná mléka

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty