úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Velikonoce bez vajec, mléka a lepku

Velikonoce bez vajec, mléka a lepku

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Na polštáře, matrace,
přikrývky...

výhodná sada
5290 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry...

6490 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky Dermaprotec

Pyžamová sada pro ekzematiky Dermaprotec

Zabraňuje škrábání. 100% bavlna. Speciální střih...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:

Lze připravit tradiční velikonoční pokrmy i pro potravinové alergiky? Samozřejmě že ANO a my vám poradíme, jak na to. Připravili jsme pro vás celou sérii článků na toto téma, včetně vyzkoušených receptů.

Velikonoce: Každý rok v jiném termínu

Název Velikonoce je odvozen od tzv. „Velké noci“, tedy noci z Bílé soboty na nedělní Boží hod velikonoční, kdy Ježíš Kristus vstal z mrtvých. Velikonoce jsou pohyblivé svátky – velikonoční neděle připadá vždy na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy mezi 22. březnem a 25. dubnem.

Každý z nás tyto svátky pojímáme jinak. Pro někoho jsou největšími svátky křesťanskými, pro jiného symbolizují přicházející jaro. Naši předkové je uctívali i jako svátky plodnosti, probouzení se přírody, počátek zemědělských prací apod.

Velikonoční pokrmy nejsou jen vajíčka a beránci

Mezi nejznámější symboly Velikonoc patří, kromě vajec jako takových, zajisté velikonoční beránek, mazanec, jidáše, zajíčci, různé druhy nádivek, ale i pokrmy z masa mladých zvířat – nejčastěji z masa kuřecího, jehněčího či skopového.

V řadách rodin se i dnes pečou velikonoční perníčky, věnce a pletence. Nejvíce se tyto tradice dodržují na jižní Moravě.

Tradiční pokrmy spojené s jednotlivými dny

Vaření a pečení jednotlivých pokrmů má své zákonitosti - dle tradice jsou připravovány určité pokrmy v dané dny velikonočního týdne.

Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je pro křesťany postním dnem – součástí čtyřicetidenního předvelikonočního půstu, a proto se v tento den připravovaly pokrmy prosté, ne z masa teplokrevných zvířat, bez živočišných tuků.

Typické jsou tzv. „zelené“ pokrmy, jejichž základem bývá hrách či zelí. Často se vařily a vaří polévky z jarních bylinek, špenátu, kopřiv, řeřichy. V tento den se také pečou jidáše.

Recepty na Zelený čtvrtekŘeřicha k jaru patříŘeřicha k jaru patří

Řeřichová polévka

Bezlepková špenátová roláda

 

Jidáše bez mléka a vajec

Velký pátek

Velký pátek je dnem smrti, ukřižováním Ježíše Krista. Pro tento den je typický přísný půst.

Mezi postní – tradiční, i méně tradiční pokrmy patřily lepenice, špenátová, česneková, hrášková nebo bramborová polévka, kulajda, houbová či zeleninová nádivka, brokolicový nákyp, kuba, ale mohly se podávat i ryby.

KulajdaKulajdaRecepty na Velký pátek

Kulajda

Lepenice

 

 

Bílá sobota

Bílá sobota bývá nazývána „dnem ticha“, neboť to byl den, kdy Ježíš ležel v hrobě – den mezi jeho smrtí a vzkříšením.

Z praktického hlediska se jedná o poslední den půstu, kdy se pečou beránci a mazance.

MazanecMazanecRecepty na Bílou sobotu

Velikonoční beránek

Velikonoční mazanec

Hod boží – neděle velikonoční

Hod boží velikonoční je hlavním velikonočním svátkem. V tento den se nosí do kostelů na mše potraviny, které se zde světí.

Typickým obědem v tuto neděli bývají různé druhy nádivek, směsí – kombinace hlavně sekaného masa s vejci, pečivem a zelenými bylinkami (kopřivy, libeček atd.).

Mezi tradiční pokrmy v tento den patřila i na různý způsob upravená masa mladých zvířat – skopové, kuřecí, králičí.

Recepty na neděli velikonočníVelikonoční sekaná bez vajecVelikonoční sekaná bez vajec

Velikonoční nádivka bezmléčná


Velikonoční sekaná bez vajec

Velikonoční sekaná s bulgurem (bez mléka)

Velikonoční pondělí

Velikonoční pondělí bývá nazýváno také pondělím červeným. V dnešní době je spojováno hlavně s koledníky, pomlázkami, obarvenými a nazdobenými vajíčky.

Velikonoční pondělí bylo ve znamení pokrmů z vajec. Dělala se vejce plněná, smažená, vajíčka se přidávala do omáček, salátů, k masu, případně se pekly i výše zmiňované velikonoční nádivky.

Náš tip: V samostatném článku tohoto speciálu se dozvíte, jak naložit s vaječnou výslužkou koledníků.

Dodržujete doma velikonoční kulinářské tradice? Čím hostíte koledníky vy? 

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty