úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na lepek (mouku) > Vyzkoušeli jsme za vás: česká bezlepková piva

Vyzkoušeli jsme za vás: česká bezlepková piva

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Co kdy kvete I: únor až duben

Zdroj: iStockphoto

Máte rádi pivo a zároveň dodržujete bezlepkovou dietu? Nechutnají vám piva dovážená, příp. vás kromě zcela jiné chuti odrazuje i jejich vysoká cena? V tom případě zajisté oceníte „zlaté české ručičky“, díky kterým spatřilo světlo světa před 4 lety první bezlepkové pivo obsahující sladový ječmen, a postupně ho následovala piva další.

Počáteční bezlepkové experimenty – piva z pohanky a kukuřice

První česká piva vhodná pro celiaky byla uvařena z pohanky (v roce 2008) a kukuřice v zámeckém minipivovaru v Ostravě – Zábřehu. Pohankové nefiltrované 9 % pivo sice zákazníkům velmi chutnalo, ale jeho výrobní postup byl příliš technologicky náročný. Proto se vrchní sládek rozhodl následující rok vyzkoušet jinou surovinu – kukuřici. Také o jedenáctistupňový kukuřičný ležák Pikard, obohacený o karamel a ibišek, byl velký zájem, a to nejen u nás, ale i za hranicemi ČR. Přesto se stále jednalo pouze o kopii piv zahraničních. Absence ječného sladu přeci jen řadě Čechů vadila. 

Ječmen ve složení a přesto je bezlepkové

Za velký objev lze zajisté pokládat pivo, součástí jehož receptury je ječmen, a přesto se jedná o nápoj bezlepkový.  Tento chmelový „zázrak“ zachovávající si všechny charakteristické vlastnosti klasického jedenáctistupňového světlého ležáku vyvinul jako první Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. v Praze. Výsledky výzkumu pak převedl do praxe Žatecký pivovar, který pivo s názvem „Celia“ zařadil do svého bohatého sortimentu.

Přesný výrobní postup je patentovaný, ale unikátní bezlepková technologie zjednodušeně spočívá v odstranění lepku z ječmene a nahrazení části ječného sladu pohankou a speciálními druhy prosa.

Značky českých piv pro celiaky

Od roku 2010 se sortiment bezlepkových českých piv rozrostl. Pojďme si jednotlivé značky představit.

1/ Celia

  • světlý jedenáctistupňový ležák
  • obsah alkoholu 4,5 %
  • obsah lepku méně než 0,5 mg/100 ml
  • velmi žádané pivo i na zahraničním trhu, a to nejen po celé Evropě, ale exportuje se např. i do Jižní Ameriky či Austrálie
  • v roce 2011 získalo toto pivo Výroční cenu F. O. Poupěte za mimořádný přínos k rozvoji českého pivovarnictví, udělovanou Českým svazem pivovarů a sladoven a v roce 2013 první cenu v Londýně na soutěži Free From Food v kategorii piv.

2/ Celia dark

  • tmavý ležák s obsahem alkoholu 5,7 % a stupňovitostí 14,6 %
  • hodnoty lepku nižší než 0,5 mg/100ml
  • na českém trhu letos nové speciální pivo, opět vyráběné Žateckým pivovarem
  • tmavá barva není způsobena přidáním karamelizovaného cukru, nýbrž použitím originální kombinace barevných sladů
  • pivo je vyrobeno dle starého bavorského zákona o čistotě piva – surovinami jsou pouze voda, sad, chmel a kvasnice
  • díky oblibě černých piv mu je předpovídána slibná budoucnost

3/ Bernard – bezlepkový ležák

  • bezlepkový 12 % ležák s obsahem alkoholu 4,7 %
  • obsahu lepku max. 2 mg/100g
  • na trhu je od roku 2013
  • dle výrobce si zachovává tradiční českou plnou chuť a hořkost a zároveň i jemnou chmelovou vůni a bohatou pěnu
  • na první pohled zaujme odlišnou lahví, typickou pro „Bernardská“ speciální piva

Domácí degustace bezlepkových piv s přáteli

Nejen odborníkům, ale samozřejmě i laikům, je jasné, že ochutnávku piv čtyřmi milovníky chmelového moku doma v „obýváku“ nelze brát tak úplně směrodatně, ale přesto vám sdělím naše postřehy.

Bezlepková piva Celia a BernardBezlepková piva Celia a Bernard

Kromě mne nikdo další nevěděl, o jakou „specialitu“ se jedná. I když samozřejmě tušili, neb to nebylo poprvé, co jsem je k degustaci přizvala. Za cíl ochutnávky jsem si stanovila zhodnocení barvy, vůně, chuti, pěnivosti a celkového dojmu řádně vychlazených piv značky Celia a Bernard (obě měla teplotu zhruba 12°C ).

Výsledné shrnutí senzorických vlastností je následující:          

 

Značka piva

Celia

Bernard

Čirost, zakalení

čiré

čiré

Barva

velmi světle zlatavá, hodnotitelé preferují spíše tmavší piva

zlato hnědá, průzračná, odpovídající nárokům degustátorů

Vůně

jemná, chmelová

pivní, chmelová

Chuť a říz

chuť je velmi jemná až nevýrazná, pivo hodnoceno jako průměrné, opakovaně byla v negativním kontextu zmíněna doznívající stopa na jazyku, tzv. „ocas“

chuť jemně hořká, nasládlá, příjemná

Pěna

velmi nízká, rychle klesající, světlé barvy

vyšší, stabilní několik minut, nahnědlá, odpovídající představě hodnotitelů

Celkové hodnocení

chuťově průměrné pivo, nikterak zajímavé, ale „pitelné“

velmi chutné pivo, opakovaně by si ho dali všichni degustátoři

Závěr – česká piva jsou rozhodně chutnější, Bernard vede

Obě hodnocená bezlepková piva určitě mohu všem „bezlepkářům“ doporučit. Nás více zaujalo bezlepkové pivo Bernard, což ovšem neznamená, že zrovna vás nemůže více oslovit zrovna Celia.  

Kde lze bezlepková piva zakoupit

Bezlepková piva jsou dodávána do řady super a hypermarketů (já koupila např. obě testovaná piva v okresním městě, v Albertu). Samozřejmě si česká, ale i zahraniční, piva lze objednat i v řadě e-shopů.

Pro zajímavost:

Zahraniční bezlepková piva

Kromě bezlepkových piv českých si zákazníci mohou vybrat z bohaté škály piv dovážených – hlavně z Německa, Anglie či Belgie. Na své si přijdou jak milovníci ovocných piv, tak i řidiči či abstinenti, neboť jsou k dostání i např. citronová nebo nealkoholická bezlepková piva. Některé výrobky na světovém trhu jsou i v BIO kvalitě. Nutné je ovšem počítat s poněkud vyšší cenou. Levnější piva se dají zakoupit zhruba od 30 Kč za 0,33 litru, ale většina stojí daleko více. Hlavní suroviny jednotlivých piv se liší. Některé pivovary nahrazují ječmen kukuřicí, jiné prosem, pohankou nebo rýží.

Komentáře ke článku
Petrarub

22. 6. 2017
23:54

Ze zahraničních bezlepkových piv doporučuji výborné španělské Daura DAMM
===PŘÍSPĚVEK BYL ADMINISTRÁTOREM UPRAVEN Z DŮVODU NEŽÁDOUCÍ REKLAMY===

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný...

Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016
Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016

Na úvod rovnou zklamu všechny, které netrápí nesnášenlivostí lepku, neboť zdravotní...

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití
Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně...

Poznejte zásady stravování při celiakii
Poznejte zásady stravování při celiakii

Trpíte celiakií? Toto celoživotní, autoimunitní onemocnění, je definováno tím, že...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty