úvod Proalergiky.cz > Magazín > Speciály pro alergiky > Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta

Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta

Vložte svůj článek

28. 3. 2013

Alergie na mléko, Alergie na lepek (mouku), Alergie na potraviny, Alergie na vejce


Pokud netrpíte alergií na vejce, nemusíte se příliš omezovat (foto: SXC)

Také každý rok řešíte, jak naložit s vykoledovanými vajíčky a kromě obligátní vaječné pomazánky vás nic jiného nenapadá? My vám poradíme, jak vejce zužitkovat a ještě si i pochutnat!

Vejce – zdraví škodlivá cholesterolová bomba? NE.

I přes dlouholetou „anticholesterolovou kampaň“ a strach ze salmonelózy patří ČR mezi přední konzumenty vajec v Evropě. Průměrná spotřeba na jednoho obyvatele za rok se udává kolem 300 vajec.

Konzumace vajec v přiměřeném množství 2–3 kusy týdně je určitě zdraví prospěšná. Vajíčka mají vysokou výživovou hodnotu a stravitelnost. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, aminokyselin, minerálních látek, například vápníku, železa, fosforu nebo selenu. Žloutek pak i vitaminů rozpustných v tucích D, E, K a A, bílek zase vitaminů skupiny B.

Tudíž se opravdu nemusíme bát si na Velikonoce vajíčka dopřát. Po dlouhé zimě naše tělo přivítá tento zdroje energie, který zvyšuje celkovou výkonnost, dodává mozku potřebné živiny a příznivě ovlivňuje i růst svalové hmoty.

Vejce natvrdo ve studené i teplé kuchyni

Vaječná tlačenkaVaječná tlačenkaVajíčka jsou velmi vděčná a často používaná surovina. Bývají součástí pomazánek, salátů, neobejde se bez nich řada předkrmů, polévek, omáček, masových a zeleninových pokrmů, jídel z luštěnin či brambor.

Vejce uvařená natvrdo můžeme konkrétně použít například do koprové či znojemské omáčky, španělského ptáčku, k čočce na kyselo, do bramborového salátu a dalších jídel.

My jsme pro vás vybrali a vyzkoušeli dva ne zcela všední pokrmy, které splňují dietní podmínky potravinových alergií na mléko a lepek, a přidali i jednu „klasiku“.

Recepty s použitím vařených vajec

Alergie na žloutek, nebo bílek?

Pokud trpíte alergií na vajíčka, vejce na tvrdo jsou pro vás bohužel zakázaná. A to platí i v případě, že máte potvrzenou alergii buď na žloutek, nebo na bílek, čili ne na celé vejce.

Problém je v tom, že opravdu dokonale oddělit žloutek od bílku u uvařeného vejce je téměř nemožné. Při silné alergii totiž stačí, když je jedna část byť jen lehce zašpiněna tou druhou, a riziko nežádoucí reakce se nedá vyloučit. Proto se ani nepokoušíme o žádné recepty.

Náš tip: Více o rozdílech v alergii na žloutek a bílek se dočtete v našem článku o bezvaječné dietě.

A jak se se záplavou uvařených vajec vypořádáváte vy? Co vám nejvíce chutná?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte