Infolinka 541 212 450

Mandlovo-karobový makovec - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice

INGREDIENCE

6 vajec (žloutky a bílky zvlášť) + špetka soli 150 g mletého máku 120 - 150 g třtinového cukru 100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí 50 - 100 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka 50 g rozpuštěného tuku Stella nebo 50 ml oleje 50 g karobové mouky 20 g čirokové polohrubé mouky 1 rovná polévová lžíce vinného kamene (kypřidlo) 1 kávová lžička vanilkového extraktu povidla či pikantní marmeláda na promazání tuk a polohrubá čiroová mouka na vymazání a vysypání formy nebo papírové formičky na biskupský chlebíček či muffiny



POSTUP

Troubu rozehřejeme na 160 °C. Vymažeme si formu cca 20 x 30 cm nebo dortovou atd.

Mouky smícháme v misce s mákem a kypřidlem. Z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh.

Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do světle žluté pěny, zašleháme rozpuštěný tuk či olej. K žloutkové směsi přimícháme směs mouk a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Polovinu těsta rozetřeme do formy, na těsto rozetřeme povidla či marmeládu a potřeme zbývajícím těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. Makovec necháme na mřížce vychladnout, po vychladnutí docukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.0x
(Hodnotilo 6 lidí)

Kategorie