Infolinka 541 212 450

Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schar-Pattiserie, apod., 50 g může tvořit pohanková) 200 g bílého tofu 180 g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový cukr 170 g Stelly 2 velká vejce + 1 na potření 50 g velkých rozinek namočených do dvou lžic tuzemáku + 1 lžíce rumu do těsta 50 g sušeného ovoce 50 g sekaných mandlí 2 lžíce šťávy z citronu či pomeranče 1 lžíce kůry z bio citrónu nebo pomeranče a 1 lžíce psylia 3 lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky) 1 lžička guarové moučky 50 ml vlažného rostlinného mléka ( nemusí být, podle hustoty těsta)



POSTUP

Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.

Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme postupně rozmixované tofu, rum, citronovou kůru a šťávu a zašleháme až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem.

K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psylium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.

Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky, až je špejle zapíchnutá do středu suchá.

Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme. Těsto má tendenci se rozbíhat, proto je lepší udělat spoustu malých bochánků (tvarujeme vlhkýma rukama) do košíčků.

Autorka: Radka Vrzalová - Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.6x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie