Infolinka 541 212 450

Oříškový (skoro vánoční) koláč s meruňkami – bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Těsto: 180 g Schaer Patiseria + na podsypání 150 g Stelly 60 g moučkového cukru 1 celé vejce 1 bezlepkový vanilkový pudink 1 cukr s pravou vanilkou 1 kypřící prášek bez lepku od Labety 1 kávová lžička guarové moučky strouhaná kůra z BIO citrónu či pomeranče + pár kapek šťávy špetka soli Náplň: 10 ks kompotovaných půlených meruněk 200 ml rostlinné smetany Provamel 50 g mletých lískových oříšků nebo máku 50 g bezlepkových dětských piškotů 20 g cukru krupice 2 polévkové žíce meruňkového džemu 1 lžička Tuzemáku tuk a bezlepková strouhanka na vymazání a vysypání formy + forma 26 cm na dort či koláč



POSTUP

Mouku, pudink, cukry, kůru, sůl a kypřící prášek promícháme. Přistrouháme tuk a přidáme vajíčko. Rukou vyhněteme vláčné (křehké) těsto – podsypáváme moukou, kterou dáme do mikrotenového sáčku odpočinout – alespoň hodinu. Meruňky necháme na sítce okapat.

Smetanu svaříme s cukrem, Tuzemákem a oříšky. Necháme zchladnout a přimícháme piškoty.

Troubu vyhřejeme na 170°C.

Těsto si rozdělíme na třetiny. 2/3 vyložíme dno a boky koláčové formy. Zbytek si schováme na dozdobení.

Těsto ve formě propícháme vidličkou a potřeme 1 lžící marmelády. Na ni rozetřeme oříškovou směs a poklademe půlkami meruněk. Dozdobíme zbytky těsta + vykrájíme např. hvězdičky, srdíčka apod...

Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatavé barvy 30 - 40 minut.

Po upečení vyndáme koláč na mřížku a okraje a zbytky upečeného těsta potřeme zbytkem marmelády. Necháme zcela vychladnout. Nejlepší je koláč 2 - 3 den.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.0x
(Hodnotilo 5 lidí)

Kategorie