Infolinka 541 212 450



Histaminová intolerance - čeho se vyvarovat

Otázka:

Dobrý den, prosím Vás, už jsem sem jednou psala jedné paní a vy jste mi na mou odpověď napsali, že se u mě nejspíš jedná o Histaminovou intoleranci. Chtěla bych se proto dozvědět více. Jsem stále unavená, mám trávící obtíže už ani nevím z čeho a trpím na analfatické šoky- ale ty jsou jen po pšenici ( na kterou mi alergie prokázaná nebyla..), ještě mi tedy nedělá dobře koření z česnekem- opět počátek analf.šoku, ale úplně jsem neotekla. (pšenice v něm není) Prosím mohu se tedy zeptat, kdyby šlo o Histaminovou intoleranci čeho se mám vyvarovat? Je mi 24 a cítím se momentálně tak na 50. Stravuji se zdravě, ale stále jsem unavená a nepoužitelná. Moc děkuji za odpověď! ( na internetu jsem nějaké informace našla, ale liší se potraviny, které se nesmí jíst- někde jsou jen sýry, čokoláda konzervy, víno a pivo a někde je i spousta druhů ovoce, všechny mléčné výrobky, sója apod.. Děkuji a přeji pěkný den:)

Tazatel:

Dana

Odpověd:

Dobrý den, Dano,

histaminová intolerance, někdy nazývaná jako "nepravá alergie", je způsobena nedostatkem enzymu zvaného diaminoxidáza. Tento enzym je v těle odpovědný za přirozené odbourávání histaminu. Když enzym chybí, mohou se po konzumaci určitých potravin bohatších na histamin objevovat různé zdravotní potíže, jako jsou například bolesti hlavy, rýma, mdloby, bolesti žaludku nebo průjem.

Pro diagnózu se používá tzv. nízkohistaminová dieta. Ze stravy se vyloučí všechny potraviny bohaté na histamin (např. ty, které zmiňujete) a také potraviny, které v těle vyvolávají produkci histaminu.

Více informací o histaminové intoleranci.

Ta pšenice, o které píšete, je dost netradiční. Problém možná bude v kynutém pšeničném pečivu.

Nicméně určitě doporučuji řešit Vaše problémy s alergologem, případně gastroenterologem. Vaše potíže mohou mít různý původ - přecitlivělostí na potraviny existuje více druhů.

Držíme Vám palce,

Michal, ProAlergiky.cz