Infolinka 541 212 450

Punčové řezy - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Spodní piškotový plát: 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli) 130 g krupicového cukru 100 - 120 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Doves farm červená) 4 polévkové lžíce vlažné vody 2 polévkové lžíce řepkového oleje 1/2 lžičky kypřícího prášku Vrchní piškotový plát: Viz. spodní piškotový plát Barevný piškotový plát uvnitř: 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli) 180 g krupicového cukru 140 - 150 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Doves farm červená) 5 polévkových lžic vlažné vody 2 polévkové lžíce řepkového oleje 1 kávová lžička guarové moučky Žluté a červené potravinářské barvivo nejlépe gelové f. Wilton 400 g dobré pikantní domácí marmelády rybíz+jahody+ostružiny, popř. malinová Punčový nálev: 150 ml vody 100 ml tuzemáku 100 ml punče 80 g krupicového cukru Cukrová poleva: 300 g prosátého moučkového cukru 2 polévkové lžíce citrónové šťávy 1 polévková lžíce slunečnicového oleje



POSTUP

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na spodní plát vyšleháme žloutky s cukrem, olejem a vodou do husté pěny. Přisypeme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Sníh přidáme k vaječné směsi a opatrně vmícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme do stran a pečeme cca 10 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta čistá. Plát s papírem sejmeme po upečení z plechu a necháme vychladnout, nejlépe na široké mřížce z trouby. Stejným způsobem upečeme i horní plát. Necháme je přilepené na pečícím papíru.

U prostředního barevného plátu postupujeme stejným způsobem, až do vytvoření piškotového těsta. To rozdělíme do dvou misek a každé opatrně obarvíme buď žlutou nebo červenou potravinářskou barvou (gelové barvy přidáváme pouze po kapkách párátkem a opatrně promícháme silik stěrkou). Z jedné strany plechu nalijeme červené těsto a ze druhé žluté těsto. Uprostřed se setkají, ale nepromíchají, nemusíte se bát. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 - 15 min.

Na punčovou směs svaříme 150 ml vody s cukrem, přidáme tuzemák a pun a krátce povaříme. Necháme zchladnout.

Vychladlý spodní plát necháme na papíru a vložíme do hlubokého plechu. Potřeme bohatě polovinou marmelády. Barevný plát nakrájíme ostrým nožem na 4 cm pruhy (ze širší strany plechu) a střídavě pokládáme na spodní plát s marmeládou (červený, žlutý, červený…). Pokropíme rovnoměrně nálevem. Můžeme opatrně propíchat pláty vidličkou (lépe pak sají tekutinu). Horní plát potřeme zbytkem marmelády a marmeládovou stranou opatrně překlopíme do plechu jako třetí vrstvu na barvený plát. Opatrně sejmeme pečící papír a nahradíme ho čistým, případně zakryjeme papír ještě igelitem. Celý moučník v hlubokém plechu zatížíme např. dřevěnými prkénky nebo kuchařkami. Dáme do chladnějšího prostoru uležet, nejlépe na 24 hodin.

Druhý den si z prosátého moučkového cukru, citrónové šťávy a lžíce oleje vymícháme cukrovou lesklou polevu. Moučník „odtížíme", potřeme cukrovou polevou a necháme zaschnout, příp. dozdobíme cukrovými kvítky. Krájíme na řezy.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.5x
(Hodnotilo 15 lidí)

Kategorie