Infolinka 541 212 450

Slovenské halušky se zelím - bez lepku, mléka, vajec

INGREDIENCE

900 g brambor 300 - 350 g Schär Mix B sůl 500 g kysaného zelí 2 cibule 2 kávové lžičky solamylu olej kmín sůl cukr ocet



POSTUP

Nejdříve si připravíme zelí. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme okapané zelí (je-li příliš kyselé, můžeme ho propláchnout) a kmín. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Zahustíme 2 lžičkami škrobu (solamylu) rozmíchaného ve 100 ml studené vody. Dochutíme octem, cukrem a solí.

Brambory oloupeme a syrové nastrouháme najemno. Šťávu, kterou pustí, nesléváme. Osolíme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vhodnou hustotu poznáme tak, že na zkoušku dáme několik halušek vařit a pozorujeme, jestli se nerozváří. Těsto protlačujeme přes speciální cedník na halušky do vroucí osolené vody (vařila jsem nadvakrát). Promícháme, abychom halušky odlepili ode dna. Přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Poté pomocí cedníku vylovíme do mísy a promísíme se zelím. Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta.

 

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 0 min

Hodnocení

4.8x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie