Infolinka 541 212 450

Tmavý bezlepkový chléb s karobem

INGREDIENCE

480 ml vlažné vody 450 g bezlepkové mouky (Doves farm tmavá chlebová nebo Doves farm bílá bez lepku, případně jejich směs) 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce jablečného octa 2 lžíce jablečné vlákniny 1 lžíce karobu 1 lžíce mletého lněného semínka 1.5 kávové lžičky soli 1.5 lžičky sušeného droždí 1 kávová lžička cukru 1 kávová lžička mletého kmínu



POSTUP

1. V domácí pekárně:
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu "pomoct". Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

2. V troubě:
Nejdříve si připravíme kvásek - ve 200 ml vlažné vody rozmícháme cukr a sušené droždí a necháme 10 minut stát na teplém místě. Mezitím do hlubší mísy navážíme sypké suroviny a promícháme je. Poté přidáme olej, ocet, kvásek a zalijeme zbylou vodou. Těsto důkladně propracujeme a přendáme do formy na chléb (osvědčila se mi kameninová nebo silikonová). Necháme 45 minut kynout na teplém místě. Poté vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C, do které jsme umístili plecháček s vodou, a pečeme 45 minut. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

4.8x
(Hodnotilo 48 lidí)

Kategorie