Infolinka 541 212 450

Vánoční nekynutá štola bez lepku a mléka

INGREDIENCE

250 g toffu rozmixovaného s 50 ml Provamel smetany nebo sójovým mlékem (farmářský tvaroh) 250 g Schaer Pattiseria 150 g cukr moučka 150 g rozpuštěné Stelly (másla) 100 - 150 g Schaer Mix-it 3 velká vejce hrst sekaných mandlí či pistácií 10 lžic Provamel smetany (tučného mléka) 1 bezlepkový prášek do pečiva (př. Labeta) 2 polévkové lžíce BIO kandované pomerančové nebo citrónové kůry 2 polévkové lžíce rozinek namočených v Tuzemáku 1 kávová lžička guarové moučky kůra z jednoho BIO citrónu či pomeranče dřeň z jednoho vanilkového lusku papírové formičky nebo velká forma na chlebíček či vánočku



POSTUP

Všechny suroviny vyndáme nejméně dvě hodiny před pečením na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu při zpracování.

Tuk rozehřejeme v kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě. Toffu si umixujeme s 50 ml rostlinného mléka či smetany na hladkou hmotu.

Vajíčka si rozklepneme a promícháme s toffu hmotou a deseti lžícemi smetany v hladkou hmotu. Troubu předehřejeme na 175 °C. V míse smícháme sypké části - mouky, cukr, kůru, oříšky, sušené ovoce, dřeň z vanilkového lusku a prášek do pečiva. Opatrně přimícháme rozmíchaná vajíčka s toffu a rostlnnou smetanou a rozehřátý zchladlý tuk.

Vláčné řidší těsto opatrně přendáme do forem nebo formiček. Ve formě pečeme cca 30 - 35 minut, formičky cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá.

Po upečení opatrně vyndáme štolu z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout. Pokud pečeme v papírových formičkách (např. z DM), necháme vychladnout malé štoličky rovnou v nich.

Pečivo bohatě pocukrujeme a zabalíme do alobalu nebo uchováváme v plechové krabici cca 3 dny.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.4x
(Hodnotilo 12 lidí)

Kategorie