úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bagetky dvouvlákninové - bez lepku, mléka a bílku či vajec

Bagetky dvouvlákninové - bez lepku, mléka a bílku či vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Pečivo
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 300 - 320 ml teplé vody
100 g kukuřičného škrobu (Gustin Dr. Oetker apod.)
100 g hladké rýžové mouky
30 g tapiokového škrobu
1 rovná polévková lžíce psyllia
1 rovná polévková lžíce jablečné vlákniny (např. Natural Jihlava)
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička medu, agávového sirupu či třtinového cukru
1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být)
5 g sušeného droždí Dr. Oetkera

trochu rostlinného oleje na vymazání formiček
příp. 1 žloutek s kapkou teplé vody na potření
semínka na posyp
Postup přípravy:

Všechny sypké suroviny promícháme v uzavíratelné míse. Sušené droždí přidáváme jako poslední do již promíchané směsi (nikdy NE na sůl!). V odměrce si promícháme sladidlo s teplou vodou a vlijeme do mísy ke směsi na těsto. Několikrát promícháme rukou, až utvoříme mazlavé těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla nejméně na 1 hodinu kynout (nechávám tak dvě).

Po vykynutí těsta si zapneme troubu a vyhříváme na 230 °C . Na začátek hned vložíme do spodní části hrnec s alespoň 1 litrem vody, aby se vytvořila pára. Formičky na bagetky či houstičky (muffinky) si vytřeme olejem. Mokrýma rukama tvarujeme bagety či bochánky a vložíme do formiček, kde je necháme ještě dokynout a odpočinout u nahřívající se trouby (můžete přetáhnout potravinovou fólií, budou lépe kynout).

Po vykynutí fólii sundáme, bagetky potřeme tukem nebo žloutkem a posypeme např. lněnými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut. Pak pečivo vyndáme a necháme na mřížce vychladnout.

Nejlepší jsou čerstvé, skvěle se hodí i na jednohubky. Jinak doporučuji zabalit je do sáčků a dát do mrazničky.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu
Božena

19. 4. 2017
13:13

Prave jsem dodelala muffinkove kulicky (cela forma s 12 ks) a jsou naprosto uzasne.Drzela jsem se receptu, ale nemela jsem tapiokovy skrob, namisto nej jsem pouzila hrasku zahustovadlo(tez 30g) a ani jablecnou vlakninu to jsem pouzila chia seminka(tez zarovnanou polevkovou lzici).Pekla jsem dle navodu a po 20 min jsem nechala ve vypnute troube dojit 5 min. Dekuji Vam za stranky s recepty nasla, jsem je az vcera. Pro moji 19mesicni dceru zpestreni jidelnicku (alergie na lepek, vejce a mleko )

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte