Bagetky dvouvlákninové - bez lepku, mléka a bílku či vajec
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h 30 min |
Zařazení: |
Domácí pečivo |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez mléka |

Ingredience: |
300 - 320 ml teplé vody 100 g kukuřičného škrobu (Gustin Dr. Oetker apod.) 100 g hladké rýžové mouky 30 g tapiokového škrobu 1 rovná polévková lžíce psyllia 1 rovná polévková lžíce jablečné vlákniny (např. Natural Jihlava) 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička medu, agávového sirupu či třtinového cukru 1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být) 5 g sušeného droždí Dr. Oetkera trochu rostlinného oleje na vymazání formiček příp. 1 žloutek s kapkou teplé vody na potření semínka na posyp |
---|---|
Postup přípravy: |
Všechny sypké suroviny promícháme v uzavíratelné míse. Sušené droždí přidáváme jako poslední do již promíchané směsi (nikdy NE na sůl!). V odměrce si promícháme sladidlo s teplou vodou a vlijeme do mísy ke směsi na těsto. Několikrát promícháme rukou, až utvoříme mazlavé těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla nejméně na 1 hodinu kynout (nechávám tak dvě). Po vykynutí těsta si zapneme troubu a vyhříváme na 230 °C . Na začátek hned vložíme do spodní části hrnec s alespoň 1 litrem vody, aby se vytvořila pára. Formičky na bagetky či houstičky (muffinky) si vytřeme olejem. Mokrýma rukama tvarujeme bagety či bochánky a vložíme do formiček, kde je necháme ještě dokynout a odpočinout u nahřívající se trouby (můžete přetáhnout potravinovou fólií, budou lépe kynout). Po vykynutí fólii sundáme, bagetky potřeme tukem nebo žloutkem a posypeme např. lněnými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut. Pak pečivo vyndáme a necháme na mřížce vychladnout. Nejlepší jsou čerstvé, skvěle se hodí i na jednohubky. Jinak doporučuji zabalit je do sáčků a dát do mrazničky. Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862 |
19. 4. 2017
13:13
Prave jsem dodelala muffinkove kulicky (cela forma s 12 ks) a jsou naprosto uzasne.Drzela jsem se receptu, ale nemela jsem tapiokovy skrob, namisto nej jsem pouzila hrasku zahustovadlo(tez 30g) a ani jablecnou vlakninu to jsem pouzila chia seminka(tez zarovnanou polevkovou lzici).Pekla jsem dle navodu a po 20 min jsem nechala ve vypnute troube dojit 5 min. Dekuji Vam za stranky s recepty nasla, jsem je az vcera. Pro moji 19mesicni dceru zpestreni jidelnicku (alergie na lepek, vejce a mleko )
Napište nám svůj názor
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...