úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové indické chleby Naan

Bezlepkové indické chleby Naan

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Chlebové placky
Hodnocení:
Hodnotilo 18 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 200 g bezlepkové mouky + hrst na poprášení
150 - 180 ml bílého tučného bezlepkového jogurtu 10% (typ řecký nebo 12% zakysaná smetana)
1 polévková lžíce římského kmínu
1 polévková lžíce nemletého máku
1/2 sáčku kypřícího prášku bez lepku nebo 2 kávové lžičky vinného kamene
1/2 kávové lžičky soli

Množství jogurtu záleží na použité bezlepkové mouce. Pokud použijete Jizerku, Schaer B apod. stačí 150 ml. Pokud Doves Farm modrou samokypřící, dejte jogurtu více.
Tato dávka je pro 1 - 2 osoby.
Postup přípravy:
  1. Na teflonové pánvi ohřejeme na sucho římský kmín  (rozvoní se a je aromatičtější). V míse smícháme mouku, sůl, kypřící prášek, zchladlý kmín, mák, jogurt.
  2. Uhněteme rukama hladké těsto. Rozdělíme ho na 4 kousky, ze kterých na pomoučené ploše rozválíme válečkem kruhové placky o průměru cca 15 cm a cca 0,5 cm silné.
  3. Placky poprášíme moukou, dáváme na suchou teflonovou pánev. Pečeme na střední plamen, až se na plackách vytvářejí puchýřky (3 - 5 minut z každé strany).

Tip: Placky doma jíme k indické čočce nebo masům pěti vůní apod. Můžete si je potřít rozpuštěným máslem s drceným česnekem a jíst k zeleninovému salátu atd.

Dcera nemá ráda aromatický římský kmín, tak dáváme chia semínka a mák, pro děti možná příjemnější varianta.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte