úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec

Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Přílohy
Hodnocení:
Hodnotil 1 člověk
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 330 g uavřených barmbor (varný typ A - salátové)
105 g rýžové krupičky
40 g kukuřičné krupice
1 vrchovatá polévková lžíce bramborového škrobu
1 lžička psyllia rozmíchaná v cca 0,5 dl vody (gel trochu hustší konzistence než je vejce)
1 - 2 lžičky soli (jak kdo má rád slané)


Postup přípravy:

Brambory uvaříme ve slupce, ideálně den předem. Každopádně musí být v době zpracování zcela zchladlé, studené. Uvařené brambory oloupeme. Než začneme pracovat na samotném knedlíku, je velmi důležité mít připravený hrnec s pařákem, kde se již vaří voda, jelikož se hotový knedlík musí po zpracování dát okamžitě vařit. Povrch pařáku potřeme trochou oleje, aby se nám na něj knedlík při vaření nepřilepil. Nyní můžeme začít.

Na vál nastrouháme půlku brambor na hrubém struhadle (velké slzy), půlku nastrouháme na jemném struhadle (malé slzičky). Všechny sypké suroviny společně promícháme a zasypeme jimi nastrouhané brambory. V hrnku smícháme psyllium s vodou a necháme chvilku nabobtnat. Pokud zjistíme, že je gel moc tuhý, přidáme trochu vody. Mělo by mít přibližně konzistejnci jako hustší vejce. Psylliový gel dáme na hromádku s bramborami a moukou a zpracujeme v kompaktní hmotu. Jde to rychle, za chvíli můžeme z těsta vytvarovat krásný pevný knedlík. Příliš dlouhé zpracovávání těsta není dobré, těsto rychle žřídne, takže pracujeme co nejrychleji.

Hotový syrový knedlík vložíme na pařák do hrnce s vroucí vodou a přiklopíme pokličkou. Vaříme cca 12  minut z jedné strany, poté opatrně knedlík otočíme a vaříme dalších 12 minut z druhé strany. Po uvaření knedlík opatrně přeneseme na vál, kde ho necháme trochu zchladnout. V této fázi je knedlík nejkřehčí a nejnáchylnější k poškození, tak opatrně. Ale rozhodně není o moc křehčí, než klasický knedlík lepkový ;-) Já jsem zvyklá ještě teplé knedlíky “krájet” pomocí nitě, zachovají si tak lepší strukturu na řezu, ale klidně ho můžete nakrájet nožem, jak je kdo zvyklý.

Z tohoto množství jsem udělala 1 knedlík o průměru 5,5 cm a délce cca 20 cm.

Autor: lucija.m

REKLAMA

Komentáře k receptu
lucija.m

21. 3. 2017
20:35

Vyzkoušela jsem konečně i verzi jen s rýžovou krupičkou a mohu jen doporučit. Jsou trochu jemnější na chuť i na skus. Tentokrát jsem dala pro jistotu více škrobu, protože jsem neměla salátové brambory, ale jakýsi mix ze zbylých brambor.

Zde je konkrétní recept:

1000 g uvařených brambor
440 g rýžové krupičky
4 vrchovaté polévkové lžíce bramborového škrobu
2 kávové lžičky psyllia rozmíchaná v cca 1 dl vody
2 lžičky soli

Z tohoto množství jsem udělala 4 šišky.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...