úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Broskvovo-makový dort s náplní z marcipánu - bez lepku a mléka

Broskvovo-makový dort s náplní z marcipánu - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Korpus (dortová forma 24 cm):
3 vejce
80 g moučkového cukru
70 g makové mouky (Adveni)
70 g polohrubé rýžové mouky
3 lžíce horké vody
1 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy
necelý sáček prášku do pečiva
špetka soli

Náplň:
meruňková marmeláda nebo džem
200 g marcipánu (Dr.Oetker, Carla, Kovandovi)

Na zdobení:
1 sklenice broskvového kompotu (může být i velká plechovka)
sáček dortového želé Dr.Oetker



Postup přípravy:

Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme bezlepkovou moukou. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.

Korpus: Celá vejce ušleháme se 3 lžícemi horké vody, vmícháme citronovou nebo pomerančovou šťávu, cukr a sůl. Mixérem vymícháme dohladka. Do této hmoty postupně přisypáváme mouky s práškem do pečiva a opatrně ručně promícháme. Těsto vlijeme do formy, uhladíme a vložíme do trouby, kterou zmírníme na 175 stupňů a pečeme cca 30 - 35 minut. Vyzkoušejte špejlí. Necháme vychladnout na mřížce. 

Vychladlý korpus rozkrojíme a pomažeme hojně meruňkovou marmeládou nebo džemem. Rozválíme 200 g marcipánu do kruhu a položíme na namazanou stranu korpusu. Pomažeme marmeládou nebo džemem druhou část korpusu a přiklopíme namazanou částí na marcipán. Povrch dortu lehce pokapu pár lžícemi šťávy z kompotu.

 

Zdobení: Broskve pokrájíme na kousky a hojně poklademe na povrch dortu. Ze zbylé kompotové šťávy a sáčku dortové želatiny uděláme želé, necháme malinko vychladnout a nalijeme na broskve. Necháme v lednici ztuhnout.

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...