úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Celerová polévka s vůní exotiky

Celerová polévka s vůní exotiky

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 30 min
Zařazení: Štědrovečerní večeře
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: voda
celer
cibule
olivový olej
kari koření
zeleninový bujón (bez lepku Alnatura)
sójová smetana (kdo může, tak samozřejmě i klasická smetana, příp. naopak je výborné kokosové mléko či krém)
opražené plátky mandlí na dozdobení
Postup přípravy:

Autorka: Radka Vrzalová

Celer oloupeme a nastrouháme na struhadle na velké slzy, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Dáme vařit vodu do varné konvice.

Ve větším hrnci zpěníme na oleji cibuli, zmírníme plamen na polovinu a přidáme kari koření. Za stálého míchání necháme asi minutu opékat. Přidáme celer a opékáme do zlatova. Na celer rozdrobíme kostičku bujónu a opět zamícháme. Necháme bujón rozpustit v zelenině a zalejeme základ horkou vodou. Necháme na mírném plameni pod poklicí vařit cca 15 minut.

Vypneme plamen a necháme polévku trochu zchladnout a odpočinout, přidáme krém či smetanu, prošleháme ponorným šlehačem nebo mixujeme do krémové konzistence. Na suché pánvi opatrně opražíme plátky mandlí a polévku jimi dozdobíme.

Omluva autorce: Mandle jsem neměla doma, na ozdobu použila pórek.

Dobrou chuť;-).

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...