úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čokoládové dortíčky - bez lepku, mléka i vajíček

Čokoládové dortíčky - bez lepku, mléka i vajíček

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Vánoční cukroví
Hodnocení:
Hodnotilo 11 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
200 g bezlepkové a nízkoškrobové Bake and Cake + na omoučení vykrajovátka
200 g Stelly (bezmléčný tuk)
100 g oříškové mouky Adveni
100 g cukru moučka
50 g kakaového prášku
2 polévkové lžíce Vegavajo rozmíchané ve 3 lžících teplé vody

Náplň:
325 g hořké čokolády bez mléka (200 g čisté + 125 g tabulka hořké s příchutí např. Lidl)
300 ml rýžové husté smetany
1 polévková lžíce rozpustné kávy

kávová zrnka aromatizovaná např. belgickou čokoládou (Oxalis apod..)

potravinářská fólie, pečící papír, plechy, vodní lázeň, trezírovací sáček s ozdobnou špičku
Postup přípravy:

Sušenky: Do misky si odvážíme mouku a kakao. Přimícháme lískooříškovou mouku a cukr. V jiné misce prošleháme Vegavajo s teplou vodou a necháme 5 minut odstát. Hmotu přidáme k moučné směsi a přistrouháme celý objem tuku. Rukama uhněteme lepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.

Troubu nahřejeme na 175 °C. Těsto rozdělíme na 3 - 4 díly, které rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské folie na pláty o výšce 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátko obalíme řeznou plochou v mouce a z plátu těsta (po sundání horní folie) vykrajujeme tvary sušenek, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme cca 8 -10 minut. POZOR upečení se vzhledem k barvě sušenek špatně odhaduje, proto zkuste jednu opatrně sundat a podívat se, jestli je dostatečně propečená, ale není černá ;-).

Upečené sušenky necháme zcela vychladnout a pak teprve sundaváme z plechu (bezlepkové sušenky jsou teplé velmi křehké a náchylné k lámání).

Krém: Čokolády rozpustíme na vodní lázni s kakaem, rozpustnou kávou a smetanou. Až se směs promícháním spojí, sundáme z lázně a necháme za občasného míchání zcela vychladnout při pokojové teplotě. Po vychladnutí čokoládovou hmotu prošleháme v hladký krém. Přendáme jej do trezírovacího sáčku s ozdobnou špičkou a spojujeme jím vždy dvě kolečka k sobě. Povrch horního kolečka dozdobíme krémem a kávovým aromatizovaným zrnkem. Necháme vychladit. Dáme opatrně do krabice.

Tip: Krémem plníme až 2 - 4 dny před Vánoci, sušenky si ale můžeme udělat dopředu i několik týdnů.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu
Petra, ProAlergiky.cz

17. 12. 2016
19:53

Pro: macik37Hezký večer, ač nejsem autorkou receptu, dovolím si odvodit dle obecně platných pravidel nahrazování a vychází mi to na 2 vejce...Ale raději mě zkontrolujte ;-): http://www.holisticky.cz/vegavajo-200g-adveni.html.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

macik37

9. 12. 2016
1:03

Dobrý den, mám dotaz. Vegavajo nahradím kolika vejci?
Díky

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte