úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Narozeninový dort - bez lepku a mléka

Narozeninový dort - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 12 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Hnědý korpus:
7 vajec
200 g cukru krupice
170 g Doves Farm samokypřící
90 g oleje
80 g kakaa
9 g prášku do pečiva

Světlý korpus:
4 celá vejce
200 g pískového cukru
100 g mouky Jizerka
50 g hladké kukuřičné mouky
50 g strouhaných ořechů
1 prášek do pečiva

Krém:
2 kokosová mléka v plechovce (vyšlehat)
2 vanilinové cukry

meruňková marmeláda

Fondán:
900 - 1 000 g moučkového cukru
110 g světlého medu
60 ml studené vody
1 vrchovatá lžíce čiré želatiny
1 lžička mandlového aroma
tuk Omega




Postup přípravy:

Hnědý korpus: V jedné míse vyšleháme bílky s polovinou cukru do sněhu a v druhé žloutky s druhou polovinou cukru do pěny. Sníh z bílků se vmíchá do žloutkové pěny. Pak přidáme prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva a vše promícháme. Naposled za stálého míchání vlijeme olej. Vymažeme a vysypeme formu a do ní těsto nalijeme. Pečeme na 180 stupňů asi 45 min.

Světlý korpus: V míse ušleháme do husté pěny celá vejce a cukr, postupně přisypeme mouku, ořechy a prášek do pečiva. Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 30 minut.

Krém: Kdo chce, může dát i lžíci rumu a celkově krém dochutit podle své chuti - může se do něj přidat i rozmixovaný banán, nastrouhaná čokoláda.

Fondán: Do kastrůlku si dáme želatinu a zalijeme vodou a necháme 3 minuty působit. Poté zahřejeme (ale nesmí se to vařit). K tomu přidáme med a aroma. Vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem (do mísy si dáme nejprve jen 700 g cukru a potom přidáváme dle potřeby). Směs si vyklopíme na vál a rukama pomazanýma Omegou zpracováváme. Hmota je docela měkká, ztuhne až po několika hodinách, proto ji dáme do lednice a necháme jí několik hodin odpočinout.  Potom zpracujeme a můžeme vyvalovat. Hmota je velmi sladká, ale komu jde jen o efekt, tomu to snad nebude vadit.

Pozn.: Každý dort jsem si rozkrojila na 2 placky (kdo chce, může i na 3, záleží podle velikosti formy – já pekla ve střední formě). Placky jsem si namazala meruňkovou marmeládou, natřela slabou vrstvou krému, na něj jsem si naskládala nakrájené jahody na plátky a zatřela další vrstvou krému (krém je tekutější ale v lednici krásně po pár hodinách ztuhne). A to jsem udělala u všech placek. Nakonec jsem krémem pomazala celý dort (po stranách a nahoře) a dala do lednice zatuhnout. Po pár hodinách jsem vyválela fondán a dala na dort a dozdobila.

Autorka: Katka Fliegerová (inspirace z internetu)

 

 

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte