úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Dort bez mléka a vajec s borůvkovým krémem

Dort bez mléka a vajec s borůvkovým krémem

Vložte svůj recept

Náročnost: náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: Korpus:
500 g pšeničné hladké mouky
sojová smetana Provamel
sojový, rýžový, ovesný, špaldový, kokosový či jiný podobný nápoj
2 lžíce sirupu z cukrové řepy (např. Alnatura)
2 lžíce cukru
1 lžíce oleje
vinný kámen (nebo kypřící prášek, ale u toho pozor – často je na něm uvedeno, že obsahuje stopy mléka a dalších alergenů)

dětská krupička na vysypání formy

Krém:
borůvky či borůvkový kompot
sojová smetana Provamel
puding či lžíce Solamylu
sojový, rýžový, ovesný, špaldový, kokosový či jiný podobný nápoj
cukr podle chuti
Postup přípravy:

Smícháme 500 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, olej, sojovou smetanu, sirup z cukrové řepy a rostlinný nápoj. Množství dle toho, jak nám mouka saje. Mícháme a mícháme. Necháme těsto odpočinout a opět zamícháme. Těsto je třeba míchat hodně dlouho, až je krásně hladké.

Rozehřejeme troubu asi na 190 °C. Vymažeme formu olejem a vysypeme krupičkou. Nasypeme vinný kámen a opět těsto promícháme. Pak ihned vložíme do trouby, jejíž teplotu stáhneme asi na 160 °C.

Pečeme asi 45 minut. Zzáleží na výšce formy a na troubě - každá peče trochu jinak. Je lepší korpus péct na nižší teplotu a déle. Pokud je korpus upečený dobře, jde hezky vyklopit.

Zatímco se korpus peče v troubě, uvaříme hustší pudink. Pokud máme borůvkový kompot, slijeme borůvky, dáme je stranou a puding uvaříme ve štávě s přidanou sojovou smetanou. Případně přidáme i např. sojový nápoj. Dále přidáme cukr podle chuti (já dávám asi 2 lžíce). Pokud máme mražené borůvky, puding uvaříme ze smetany a vhodného nápoje, přidáme cukr podle chuti (já dávám 4 - 5 lžic). Když je puding uvařený, přidáme borůvky a necháme přejít varem. Za občasného míchání necháme vychladnout.

Když je korpus i krém vychladlý, můžeme natřít dort. Ten pak vložíme odpočinout do ledničky.

Autor: surikata

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...