úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Extra čokoládový dort s marcipánem - bez lepku a mléka

Extra čokoládový dort s marcipánem - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
120 g rozpuštěného Alsanu S (zelený obal)
100 g cukru krupice (25 g do žloutků, 75 g do bílků)
3 žloutky
3 bílky
75 g mletých blanšírovaných mandlí
55 g čokolády bez mléka (čokoláda na vaření- Lidl)
1 celé vejce
40 g Doves Farm modré samokypřící
15 g kakaa
špetka soli

Krém:
225 g čokolády bez mléka (na vaření - Lidl)
100 g mandlové smetany na vaření Ecomil
60 g Alsanu S pokojové teploty
50 ml mandlové smetany na vaření Ecomil
20 g agávového nebo javorového sirupu

Potažení dortu:
200 g mandlového marcipánu

Poleva:
130 g čokolády bez mléka
100 g tuhé části kokosového mléka z plechovky (předem vychladit, pak se dobře odděluje ta tuhá část)

Dozdobení:
ovoce podle sezóny a chuti
Postup přípravy:

Korpus: Alsan S ( zelený) rozehřejeme spolu a čokoládou a necháme trochu vychladnout. V míse vyšleháme 3 bílky se 75 g cukru krupice. V jiné míse smícháme 1 celé vejce, 3 žloutky, 25 g cukru do pěny a pak přidáme kakao. Zašleháme dohladka. Poté střídavě přiléváme vychladlý tuk s čokoládou a Doves Farm samokypřící. Ještě přidáme mleté mandle a nakonec vmícháme ušlehané bílky. Pečeme pozvolna na cca 170 stupňů, před koncem zvýšíme na 185 °C.

Krém: 100 g mandlové smetany na vaření Ecomi l+ 50 ml (ano, vážíme i odměříme) dáme do kastrolku, přidáme agávový nebo javorový sirup a takřka přivedeme k varu a zalijeme tím  nalámanou  čokoládu na vaření (Lidl). Mícháme až se čokoláda rozpustí. Pak do vychladnutí čas od času promícháme, aby se neudělal škraloup. Vyšleháme a do této čokoládové směsi přidáme změklý Alsan (ne rozpuštěný, jen nechaný při pokojové teplotě, dáváme pozor, aby čokoládová směs nebyla ještě příliš horká). Krém je ze začátku trochu řídký. Dáme jej na cca 30 minut do lednice, aby tam zhoustnul.

Korpus rozkrojíme, potřeme bohatě krémem, pomažeme i boky a povrch. Opět vložíme do lednice, aby krém trochu zatuhnul. Marcipán vyválíme a potáhneme jím dort. 

Poleva:Ohřejeme tuhou část kokosového mléka, zalijeme jí nalámanou čokoládu, promícháme do úplného rozpuštění, polijeme dort a uhladíme. Vložíme do lednice. 

Autor: Ulu

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte