úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Hybridní koláč s jablky a drobenkou

Hybridní koláč s jablky a drobenkou

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 55 min
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Ingredience: Těsto:
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1 hrnek hrubé pšeničné mouky
1 hrnek horkého mléka nebo vody
1/2 hrnku cukru (krystal nebo krupice)
1/2 hrnku oleje
1 sáček instantního droždí
3 lžičky kypřicího prášku
1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
pár kapek citronového aromatu nebo špetka chemicky neošetřené citronové kúry (není nutné)

Náplň:
3 – 4 jablka
1 – 2 lžíce cukru
šťáva z půlky citronu
skořice

Drobenka:
3 lžíce mouky (pšeničné polohrubé nebo třeba rýžové)
3 lžíce cukru (moučky nebo jiného jemnějšího)
30 g rostlinného tuku nebo másla

rostlinný tuk a trocha mouky na vysypání plechu
Postup přípravy:

Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme nahrubo do misky. Přidáme citronovou šťávu a cukr, dobře promícháme a necháme odstát. Troubu si předehřejeme na 175 °C.

Do mísy vlijeme horké mléko nebo horkou vodu, vmícháme cukr a droždí. Přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme husté lepkavé těsto.

Plech si vymažeme a vysypeme. Opatrně na něj rozetřeme těsto tak, aby byl celý pokrytý. Na těsto rozložíme jablka a zlehka posypeme skořicí.

V misce nebo hlubokém talíři pomocí prstů uhněteme drobenku a rovnoměrně ji rozdrobíme na jablečnou náplň. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud těsto nezrůžoví a nepřestane se lepit na špejli.

Jde v podstatě o klasickou třenou buchtu, jen vejce jsou nahrazena sušeným droždím. Kombinace prášku do pečiva a droždí (proto „hybridní“) je chuťově zajímavá.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

Komentáře k receptu
Dana, ProAlergiky.cz

8. 6. 2012
14:55

Dana, ProAlergiky.cz

Ochutnali jsme v práci a všem nám moc chutnal :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...