Hybridní koláč s jablky a drobenkou
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 55 min |
Zařazení: |
Koláče (nekynuté) |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez vajec |

Ingredience: |
Těsto: 2 hrnky celozrnné špaldové mouky 1 hrnek hrubé pšeničné mouky 1 hrnek horkého mléka nebo vody 1/2 hrnku cukru (krystal nebo krupice) 1/2 hrnku oleje 1 sáček instantního droždí 3 lžičky kypřicího prášku 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu pár kapek citronového aromatu nebo špetka chemicky neošetřené citronové kúry (není nutné) Náplň: 3 – 4 jablka 1 – 2 lžíce cukru šťáva z půlky citronu skořice Drobenka: 3 lžíce mouky (pšeničné polohrubé nebo třeba rýžové) 3 lžíce cukru (moučky nebo jiného jemnějšího) 30 g rostlinného tuku nebo másla rostlinný tuk a trocha mouky na vysypání plechu |
---|---|
Postup přípravy: |
Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme nahrubo do misky. Přidáme citronovou šťávu a cukr, dobře promícháme a necháme odstát. Troubu si předehřejeme na 175 °C. Do mísy vlijeme horké mléko nebo horkou vodu, vmícháme cukr a droždí. Přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme husté lepkavé těsto. Plech si vymažeme a vysypeme. Opatrně na něj rozetřeme těsto tak, aby byl celý pokrytý. Na těsto rozložíme jablka a zlehka posypeme skořicí. V misce nebo hlubokém talíři pomocí prstů uhněteme drobenku a rovnoměrně ji rozdrobíme na jablečnou náplň. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud těsto nezrůžoví a nepřestane se lepit na špejli. Jde v podstatě o klasickou třenou buchtu, jen vejce jsou nahrazena sušeným droždím. Kombinace prášku do pečiva a droždí (proto „hybridní“) je chuťově zajímavá. |
Autor: | Michal, ProAlergiky.cz |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...