úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Hybridní koláč s jablky a drobenkou

Hybridní koláč s jablky a drobenkou

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 55 min
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Ingredience: Těsto:
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1 hrnek hrubé pšeničné mouky
1 hrnek horkého mléka nebo vody
1/2 hrnku cukru (krystal nebo krupice)
1/2 hrnku oleje
1 sáček instantního droždí
3 lžičky kypřicího prášku
1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
pár kapek citronového aromatu nebo špetka chemicky neošetřené citronové kúry (není nutné)

Náplň:
3 – 4 jablka
1 – 2 lžíce cukru
šťáva z půlky citronu
skořice

Drobenka:
3 lžíce mouky (pšeničné polohrubé nebo třeba rýžové)
3 lžíce cukru (moučky nebo jiného jemnějšího)
30 g rostlinného tuku nebo másla

rostlinný tuk a trocha mouky na vysypání plechu
Postup přípravy:

Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme nahrubo do misky. Přidáme citronovou šťávu a cukr, dobře promícháme a necháme odstát. Troubu si předehřejeme na 175 °C.

Do mísy vlijeme horké mléko nebo horkou vodu, vmícháme cukr a droždí. Přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme husté lepkavé těsto.

Plech si vymažeme a vysypeme. Opatrně na něj rozetřeme těsto tak, aby byl celý pokrytý. Na těsto rozložíme jablka a zlehka posypeme skořicí.

V misce nebo hlubokém talíři pomocí prstů uhněteme drobenku a rovnoměrně ji rozdrobíme na jablečnou náplň. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud těsto nezrůžoví a nepřestane se lepit na špejli.

Jde v podstatě o klasickou třenou buchtu, jen vejce jsou nahrazena sušeným droždím. Kombinace prášku do pečiva a droždí (proto „hybridní“) je chuťově zajímavá.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

REKLAMA

Komentáře k receptu
Dana, ProAlergiky.cz

8. 6. 2012
14:55

Dana, ProAlergiky.cz

Ochutnali jsme v práci a všem nám moc chutnal :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...