úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jablečný koláč s makovou čepicí - bez lepku a mléka

Jablečný koláč s makovou čepicí - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto 1:
160 g Jizerky
140 g Stelly
2 žloutky
70 g cukru moučka
30 g Schar mix C (Patisserie)
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce pomerančového cukru Kotanyi
špetka soli
pomerančová kůra
trochu Doves farm na podsypání při rozvalování těsta

Náplň:
5 jablek Golden delicius
přes noc namočené rozinky
3 - 4 lžíce meruňkové marmelády
1 lžíce domácího vanilkového cukru (jemný třtinový cukr marinovaný vanilkovým luskem)
1 čajová lžička skořice
5 rozemletých hřebíčků
špetka kardadomu

Těsto 2:
85 g Stelly
80 g cukru krupice
80 g samokypřící mouky Doves Farm
2 žloutky
2 bílky
40 g makové mouky Adveni (případně 50 g mletého máku)
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička prášku do pečiva

Postup přípravy:

Den předem si vypracujeme těsto č.1, zabalíme ho do folie a vložíme do lednice. Také si namočíme rozinky.

Druhý den rozpálíme troubu na 180 stupňů a formu vymažeme nejlépe rostlinným olejem. Vyválíme těsto a vložíme ho do formy. Pěkně zapracujeme, potřeme meruňkovou marmeládou a vložíme zpět do lednice.

Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a lehce vymačkáme (není nutné nijak důkladně). Promícháme s vanilkovým cukrem, kardadomem, hřebíčkem a skořicí. Navrstvíme na těsto odpočívající ve formě v lednici a uhladíme.

Uděláme těsto č.2 - změklou Stellu smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Můžeme přidat i šťávu z vymačkaných jablíček. Postupně přidáme mouky a prášek do pečiva, olej a nakonec vymícháme sníh z bílků a opatrně zapracujeme do těsta.

Vyndáme formu z lednice a navrstvíme těsto č. 2 na jablíčka. Jemně uhladíme a vložíme do trouby. Pečeme asi 5 minut při 180 stupních, pak snížíme na 170 stupňů a pečeme asi 20 - 30 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je vrchní těsto upečené. Necháme na mřížce zcela vychladnout. Pokud máte formu s vlnitým okrajem s vyjímatelným dnem, po vychladnutí opatrně odstraňte obvod formy. 

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte