úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jablečný koláč s makovou čepicí - bez lepku a mléka

Jablečný koláč s makovou čepicí - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto 1:
160 g Jizerky
140 g Stelly
2 žloutky
70 g cukru moučka
30 g Schar mix C (Patisserie)
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce pomerančového cukru Kotanyi
špetka soli
pomerančová kůra
trochu Doves farm na podsypání při rozvalování těsta

Náplň:
5 jablek Golden delicius
přes noc namočené rozinky
3 - 4 lžíce meruňkové marmelády
1 lžíce domácího vanilkového cukru (jemný třtinový cukr marinovaný vanilkovým luskem)
1 čajová lžička skořice
5 rozemletých hřebíčků
špetka kardadomu

Těsto 2:
85 g Stelly
80 g cukru krupice
80 g samokypřící mouky Doves Farm
2 žloutky
2 bílky
40 g makové mouky Adveni (případně 50 g mletého máku)
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička prášku do pečiva

Postup přípravy:

Den předem si vypracujeme těsto č.1, zabalíme ho do folie a vložíme do lednice. Také si namočíme rozinky.

Druhý den rozpálíme troubu na 180 stupňů a formu vymažeme nejlépe rostlinným olejem. Vyválíme těsto a vložíme ho do formy. Pěkně zapracujeme, potřeme meruňkovou marmeládou a vložíme zpět do lednice.

Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a lehce vymačkáme (není nutné nijak důkladně). Promícháme s vanilkovým cukrem, kardadomem, hřebíčkem a skořicí. Navrstvíme na těsto odpočívající ve formě v lednici a uhladíme.

Uděláme těsto č.2 - změklou Stellu smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Můžeme přidat i šťávu z vymačkaných jablíček. Postupně přidáme mouky a prášek do pečiva, olej a nakonec vymícháme sníh z bílků a opatrně zapracujeme do těsta.

Vyndáme formu z lednice a navrstvíme těsto č. 2 na jablíčka. Jemně uhladíme a vložíme do trouby. Pečeme asi 5 minut při 180 stupních, pak snížíme na 170 stupňů a pečeme asi 20 - 30 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je vrchní těsto upečené. Necháme na mřížce zcela vychladnout. Pokud máte formu s vlnitým okrajem s vyjímatelným dnem, po vychladnutí opatrně odstraňte obvod formy. 

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...