úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jablečný závin - bez lepku, mléka a vajec

Jablečný závin - bez lepku, mléka a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Záviny, štrůdly, rolády
Hodnocení:
Hodnotilo 13 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: cca 325 g Jizerky (zelený obal) + něco na podsypání
125 g rozpuštěného vlažného Alsanu nebo Stelly
125 ml rostlinné smetany
40 g cukru moučka
20 g čerstvého droždí
špetka soli

jablka
skořicový cukr
rozinky
Postup přípravy:

Z droždí, části vlažné smetany a z poloviny cukru uděláme kvásek. V jiné míse smícháme mouku, sůl a zbytek cukru. Přidáme vzkypený kvásek. Mícháme těsto, do kterého postupně přidáváme zbytek vlažné smetany a rozpuštěný tuk. Vypracujeme těsto, které malinko posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme v teple 15 minut kynout.

Po 15 minutách rozehřejeme troubu na 180 stupňů a vložíme hrneček s vodou.

Na pomoučeném vále ještě jednou těsto propracujeme, přeneseme na plech vyložený papírem a malým válečkem vyválíme přímo na plechu. Nastrouháme jablka, posypeme skořicovým cukrem s rozinkama a pomocí papíru zavineme. Potřeme smetanou rozředěnou vodou (kdo může, tak žloutkem s vodou) a pečeme asi 35 minut.

 

Autor: Ulu

REKLAMA

Komentáře k receptu
Petra, ProAlergiky.cz

19. 1. 2017
19:38

Pro: Jitka E.Děkujeme za refernci ;-). Jsme rádi, že se závin povedl!

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jitka E.

9. 1. 2017
18:24

Na recept mě upozornila sestra a oběma se nám závin povedl a moc chutnal. Použila jsem droždí sušené a v pohodě. S těstem se pracuje hůře, dost se trhá, tak příště zkusím válet rovnou na pečicím papíru, jak je v receptu doporučeno. Ničím jsem to před pečením nepomazávala, jen jsem udělala špejlí pár dírek, aby se těsto neroztrhlo.
Příště zkusím také přidat slunečnicová semínka (nemám doma vlašské ořechy), a uvidím, co to udělá.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...