úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kakaový dort bez lepku a mléka

Kakaový dort bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
5 žloutků
125 g cukru krupice
90 g rýžové polohrubé mouky (možno nahradit částí mouky ze slunečnicových jader a čirokovou moukou - každou cca 10%)
80 g rozpuštěného a zchladlého Alsanu
35 g kakaa Van Houten
sníh ze 4 bílků

trochu tuku a mouky na formu

Na potření dortu:
trochu pomerančové štávy povařené s cukrem

Krém:
250 mandlového mléka
225 g Alsanu
balení kakaového pudinkového prášku Rapunzel (balení má 5O g)
38 g čokolády bez mléka
trochu cukru podle chuti

Poleva:
120 g krupicového cukru
80 g tuhé části kokosového mléka z konzervy (plus pár kapek i tekutiny)
40 g kakaa
40 g studené vody
6 g plátkové želatiny (cca 4 plátky) namoči

Postup přípravy:

Korpus do formy 18 - 20 cm (vymazat  a vysypat): Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Postupně rucně metlou zamícháme rýžovou polohrubou mouku (já jsem část nahradila ještě moukou ze slunečnicových semínek od Adveni a jeste troškou čirokové polohrubé - vše kvůli výborným nutričním hodnotám) a kakao (použila jsem Van Houten). Pak do teto dosti hutné hmoty přidáme sníh ze 4 bílků (ano, v receptu je pouzito 5 žloutků a 4 bílky). Opatrně promícháme a úplně nakonec vmícháme 80 g rozpuštěného a zchladlého Alsanu.

Pečeme při 175 - 180 stupních cca 30 minut.

Krém: Z 250 ml rostlinného mléka (použila jsem mandlové) a 1 kakaového pudinkového prášku Rapunzel a trochy cukru uvaříme hustý pudink. Chvilku povaříme a odstavíme a jestě do horkého pudinku vložíme čokoládu bez mléka a zamícháme. Necháme vychladnout. Do vychladlého pudinku přidáme Alsan a vyšleháme na hladký krém.

Vychladlý korpus rozřízneme na 3 části a všechny části potřeme pomerančovou glazurou (svaříme trochu pomerančové šťávy s krupicovým cukrem). Poté potřeme krémem a přiklopíme. Vrch dortu nemažeme, jen boky potřeme zbytkem krému. Vložíme na cca 2 hod. do lednice.

Glazura: Namočíme do studené vody plátkovou želatinu ( 4 plátky). V kastrůlku svaříme vodu a cukr. Cca 3 minuty povaříme, odstavíme, přidáme kakao a pořádně promícháme.

V jiné misce ohřejeme tuhou část kokosového mléka z plechovky (přidala jsem i malinko té tekutiny) a v tomto tak akorát horkém mléce rozpustíme vymačkanou želatinu. Jakmile je želatina rozpuštěná, ihned nalijeme do kakaové hmoty. Celé promícháme. Čekáme, až bude mít hmota idealní hustotu (teplota hmoty cca 20 - 25stupnů) a nalijeme na dort. S hmotou se krásně pracuje. Dort pak vložíme do ledničky.

Autor: Ulu

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte