úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Karamelové větrníky v bezmléčné verzi

Karamelové větrníky v bezmléčné verzi

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Zákusky
Hodnocení:
Hodnotilo 19 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Ingredience: Odpalované těsto:
250 ml vody
140 g hladké mouky
90 g slunečnicového oleje
3 vejce
špetka soli

Krém:
3/4 l rostlinného mléka (rýžové, sojové...)
250 g margarínu
cca 100 g moučkového cukru (míň nebo víc, podle chuti)
dvě lžíce cukru (nebo podle návodu na pudinku)
2 karamelové pudinky

Karamelová šlehačka:
500 ml rostlinné šlehačky
150 g krystalového cukru

Poleva:
1 ks fondánové cukrové polevy
150 g cukru krystal + 100 ml vody (na kulér)
Postup přípravy:

Karamelovou šlehačku si připravíme den předem:
Cukr dáme do silnostěnného hrnce (nebo na pánev) a za občasného míchání utavíme na tmavý karamel (jak začne cukr tát, mícháme neustále). Rostlinnou šlehačku si ohřejeme na 80st. Když je karamel hotový, vlijeme do něj smetanu. POZOR, BUDE TO STRAŠLIVĚ PRSKAT, ale musíme míchat, dokud se karamelová hrouda ve šlehačce nerozpustí. Necháme ji chvilinku probublat a odstavíme. Necháme schladnout. Poté ji dáme do lednice do druhého dne vychladit.

Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, vsypeme mouku a vaříme, dokud se těsto nespojí a neodlepuje se od hrnce (tvoří povlak na hrnci).

Necháme schladnout na lehce teplé a pak postupně vmícháme vejce.
Těsto nastříkáme dvojitě na plech (necháváme mezery, těsto hodně naskočí).

Pečeme na 220 st. asi 15 minut (dokud pořádně nenaskočí), pak stáhneme na 180 st. a dopékáme dozlatova cca 15 minut. TROUBU NESMÍME BĚHEM PEČENÍ OTEVÍRAT. Před pečením můžeme do trouby vložit žáruvzdornou misku s vodou. Větrníky jsou správně upečené, když po vytažení z trouby při tření o sebe "šustí".

Krém:
Z mléka a pudinků uvaříme hustý pudink podle návodu (jen méně mléka, aby byl krém pěkně tuhý). Necháme ho vychladout (za občasného promíchání, necháme přikrytý folií, aby se neudělal škraloup).

Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a opatrně zašleháváme vychladlý pudink.

Poleva:
Nejdřív připravíme kulér (musí vychladnout): 150 g cukru utavíme na tmavý karamel (stejně jako na šlehačku). Karamel pak rozředíme vodou (opět to bude prskat ) a vymícháme do hladka. Pak přecedíme přes sítko a necháme vychladit (hustý sirup).

Fondánovou polevu si rozpustíme ve vlahé vodní lázni, přidáme kulér do požadovaného odstínu a doředíme vodou na požadovanou hustotu.

Šlehačku vyšleháme do tuha ihned po vyndání z lednice (do rostlinné se nemusí přidávat ztužovač).

Větrníky si zoubkovaným nožem rozkrojíme a zdobícími sáčky nastříkáme nejdřív vrstvu krému, pak vrstvu šlehačky. Vrchní část větrníku smáčíme v karamelové polevě, přiklopíme a necháme zaschnout.

A je hotovo. Z tohoto množství je cca 20 větrníků (záleží na velikosti).

Autor: Zuzka

REKLAMA

Komentáře k receptu
Zuzka

1. 7. 2013
15:44

Zuzka

Pro: Michal, ProAlergiky.czFondánová poleva je k sehnání buď v Makru, nebo v různých cukrářských obchodech (zejména na netu)
Samozřejmě by se dala vyrobit i doma (recepty jsou na netu), mě se to dosud nepovedlo, proto kupuju hotovou ;)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

1. 7. 2013
13:09

Zuzko, ta "fondánová cukrová poleva" je něco, co se prodává hotové v obchodech? Aspoň to tak z postupu vypadá.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte