Karamelové větrníky v bezmléčné verzi
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h 30 min |
Zařazení: |
Zákusky |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka |

Ingredience: |
Odpalované těsto: 250 ml vody 140 g hladké mouky 90 g slunečnicového oleje 3 vejce špetka soli Krém: 3/4 l rostlinného mléka (rýžové, sojové...) 250 g margarínu cca 100 g moučkového cukru (míň nebo víc, podle chuti) dvě lžíce cukru (nebo podle návodu na pudinku) 2 karamelové pudinky Karamelová šlehačka: 500 ml rostlinné šlehačky 150 g krystalového cukru Poleva: 1 ks fondánové cukrové polevy 150 g cukru krystal + 100 ml vody (na kulér) |
---|---|
Postup přípravy: |
Karamelovou šlehačku si připravíme den předem: Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, vsypeme mouku a vaříme, dokud se těsto nespojí a neodlepuje se od hrnce (tvoří povlak na hrnci). Necháme schladnout na lehce teplé a pak postupně vmícháme vejce. Pečeme na 220 st. asi 15 minut (dokud pořádně nenaskočí), pak stáhneme na 180 st. a dopékáme dozlatova cca 15 minut. TROUBU NESMÍME BĚHEM PEČENÍ OTEVÍRAT. Před pečením můžeme do trouby vložit žáruvzdornou misku s vodou. Větrníky jsou správně upečené, když po vytažení z trouby při tření o sebe "šustí". Krém: Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a opatrně zašleháváme vychladlý pudink. Poleva: Fondánovou polevu si rozpustíme ve vlahé vodní lázni, přidáme kulér do požadovaného odstínu a doředíme vodou na požadovanou hustotu. Šlehačku vyšleháme do tuha ihned po vyndání z lednice (do rostlinné se nemusí přidávat ztužovač). Větrníky si zoubkovaným nožem rozkrojíme a zdobícími sáčky nastříkáme nejdřív vrstvu krému, pak vrstvu šlehačky. Vrchní část větrníku smáčíme v karamelové polevě, přiklopíme a necháme zaschnout. A je hotovo. Z tohoto množství je cca 20 větrníků (záleží na velikosti). |
Autor: | Zuzka |
1. 7. 2013
15:44

Pro: Michal, ProAlergiky.czFondánová poleva je k sehnání buď v Makru, nebo v různých cukrářských obchodech (zejména na netu)
Samozřejmě by se dala vyrobit i doma (recepty jsou na netu), mě se to dosud nepovedlo, proto kupuju hotovou ;)
1. 7. 2013
13:09
Zuzko, ta "fondánová cukrová poleva" je něco, co se prodává hotové v obchodech? Aspoň to tak z postupu vypadá.
Napište nám svůj názor
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...