úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Klasické české koláče bez vajec a mléka

Klasické české koláče bez vajec a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml rýžového mléka
100 g Stelly (nebo jiného rostlinného tuku na pečení)
70 g cukru
1 - 2 lžíce vanilkové Hrašky + 1 lžíce oleje (nebo 2 žloutky, kdo smí)
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
špetka soli
1 kostka droždí

Náplně dle chuti:

Povidlová:
povidla + trocha rumu

Tvarohová (podle typu dietního omezení):
2 tvarohy ve vaničce
hrst rozinek máčených v rumu
vanilkový cukr dle chuti
1/2 balení vanilkového pudinkového prášku

"Falešná tvarohová z tofu" (viz odkaz)

Hrušková nebo jablečná:
cca 1 kg hrušek (nebo jablek)
100 ml studené vody
1/2 balíčku vanilkového pudinku
med (nebo cukr)
skořice
mletý hřebíček
badyán
Postup přípravy:

Do 1/2 vlažného mléka přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a rozdrobené droždí a necháme v teple vzejít kvásek.

Rozpustíme si Stellu a zchladíme ji zbytkem mléka.
Do mísy prosijeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, citronovou kůru, Hrašku s olejem (nebo žloutky, kdo je smí) kvásek a tuk s mlékem.

Vypracujeme hladké bublinkující vláčné těsto, které trochu pomoučníme a na teplém místě necháme vykynout (asi na dvojnásobek objemu) cca 1 hodinku, až 1,5 hodiny.

Mezitím si připravíme náplně:
Povidla vymícháme podle chuti s trochou rumu.

Kdo smí, tvarohovou náplň:
Tvarohy smícháme s pudinkovým práškem, osladíme cukrem nebo medem a přidáme podle chuti rozinky.

Hrušková nebo jablečná:
Ovoce nastrouháme na hrubo a chvíli podusíme podlité trochou vody, pak přidáme pudinkový prášek rozmíchaný ve studené  vodě. Necháme probublat a dochutíme podle svého (medem, cukrem, kořením...) a necháme vychladnout.


"Falešná tvarohová z tofu"

http://www.proalergiky.cz/vareni/recept/tvarohova-napln-z-tofu-tvarohovy-zavin-s-boruvkami

Po vykynutí z těsta lžící ukrajujeme kousky, tvoříme z nich bochánky a ty necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě chvíli vykynout.

Pak do bochánků vytvoříme důlky (já použila dno užší sklenice), do kterých dáme náplň.

Před pečením potíráme rostlinným mlékem. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 220 st., pak teplotu stáhneme na 170 st. a dopékáme do zlatova. Cca 10 - 15minut.
Každá trouba je jiná, chce to hlídat opticky, čas je pouze orientační.

Po upečení je můžeme potřít rozpuštěným sádlem nebo Stellou. Cukrovat není potřeba, to jen ten můj pomocník byl aktivní :) Z tohoto množství těsta bylo 30 ks koláčů.

 

Autor: Zuzka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte