úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kváskové bezlepkové pečivo

Kváskové bezlepkové pečivo

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 13 h
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 500 g mouky MIX IT (Schär)
400-450 g vody
400 g kvásku
250 g pohankové mouky
2 lžíce olivového (slunečnicového) oleje
150 g vařených nastrouhaných brambor
100 g rýžové mouky (polohrubá)
1,5 - 2 lžičky soli
Postup přípravy:

večer před pečením pečiva je třeba rozkvasit kvásek. Do misky nasypte 200 g mouky Mix It, přidejte 2 lžíce kvásku (recept na bezlepkový kvásek jsem vkládala zvlášť do sekce pečivo) a 200 g vody. Vše řádně promíchejte, přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den si do mísy nasypte zbytek mouky Mix-it (300 g) dále mouku pohankovou, rýžovou, nastrouhaný brambor, olej a osolte. Směs řádně promíchejte a teprve poté tam přidejte hotový kvásek, kterého je cca 400g (nezapomeňte si odebrat kvásek do skleničky na další pečení- stčí 2-3 lžíce) . Vše řádně promíchejte. Já to míchám rukou, i když se to teda lepí. Ale buď si rucu namáčím ve vodě a nebo si jí potřu olejem. Těsto je řidší (ne úplně řídké, ale housky by z něho umotat nešly). Nechám ho chvilku odpočinout a mezi tím si vymažu formu ( používám teflonovou) a vysypu jí mákem. Samozřejmě nemusíte jí sypat, ale já tím reším vápník, když nemůžu žádné mléčné výrobky. Těsto pomocí stěrky přendáme do formy a lehce uhladíme. Celou formu přikryjeme mikrotenovou taškou a to tak, aby se mikroten nedotýkal těsta. Necháme na teplém místě kynout cca 3 hodiny. Kvásek prostě musí pěkně zpracovat vše co jsme mu přidali.  Čas kynutí se liší podle teploty a také podle síly kvásku. Čím více s kváskem pracujete, tím je silnější a stačí mu na kynutí méně času. Ale ty tři hodinky to normálně trvá. Cca po dvou a půl hodinách kynutí zapnu troubu na 250 C a nechám jí nahřívat ( u mě je to tak akorát půl hodiny než dosáhne této teploty.) Je fajn, když budete mít na spodu trouby buď starý pekáč nebo plech, který necháte nahřívat zároveň s troubou. Když je trouba nahřátá, postříkám vršek těsta vodou, kterou jsem si dala do skleničky s rozprašovačem) a posypu ještě mákem. ale nemusí se sypat vůbec nebo si dejte třeba kmín. Je to na vás.  Po nastříkání vložím formu s těstem do trouby a na ten spodní plech nebo starý pekáč naliju cca 150 ml horké vody. Troubu okamžitě zavřu, aby pára, která se z nalité vody vytvoří, zůstala v troubě. Na 250 st. peču 15 min. Pak troubu otevřu, aby se přebytečná pára dostala z trouby ven a teplotu stáhnu na 200 st. tak peču asi 15 min. a posledních 10 min. peču na 180 stupňů. Po vytažení z trouby vyklopím na mřížku, aby mohlo pečivo chladnout.

Druhá varianta:   při míchání do těsta přidáte chlebové koření a kmín. Těsto necháte kynout v míse, ve které jste ho míchali (opět přikryjete mikrotenem). Když budete zapínat troubu tak do ní vložíte nádobu v níž budete chleba péct. Je nutné aby měla nádoba víko ( to samozřejmě vložíte s nádobou). Poté co trouba dosáhne požadované teploty, vyndáte nádobu, odklopíte a s největší opatrností a zároveň co nejrychleji přendáte těsto do nádoby. Přiklopíte a dáte péct. Tady odpadá ta fáze s litím vody na dno trouby, protože pára se tvoří pod puklicí v nádobě. Po 15 min. víko sundáte a pečete otevřené  tak jak je uvedeno výše. Po upečení chleba vyklopíme. Já pekla ve skleněné a šlo to vyklopit velmi dobře. Je nutné nádobu skutečně pořádně nahřát a těsto do ní dostat rychle.

Samozřejmě, že lze experimentovat s různými moukami, chléb by byl určitě dobrý z mouky Schär B, ale protože je  její součástí mouka lupinová.... tak je pro mne tato mouka zakázaná.Také nemohu říci, jak by se toto těsto chovalo s droždím a kolik droží tam dát. Protože mé tělo droždí nemá rádo. No a to mě vlastně donutilo najít si cestu, kterou jsem zde popsala.

Je jen na vás jak budete kreativní :):)

Autor: vievictis

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...