úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kváskové bezlepkové pečivo

Kváskové bezlepkové pečivo

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 13 h
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 500 g mouky MIX IT (Schär)
400-450 g vody
400 g kvásku
250 g pohankové mouky
2 lžíce olivového (slunečnicového) oleje
150 g vařených nastrouhaných brambor
100 g rýžové mouky (polohrubá)
1,5 - 2 lžičky soli
Postup přípravy:

večer před pečením pečiva je třeba rozkvasit kvásek. Do misky nasypte 200 g mouky Mix It, přidejte 2 lžíce kvásku (recept na bezlepkový kvásek jsem vkládala zvlášť do sekce pečivo) a 200 g vody. Vše řádně promíchejte, přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den si do mísy nasypte zbytek mouky Mix-it (300 g) dále mouku pohankovou, rýžovou, nastrouhaný brambor, olej a osolte. Směs řádně promíchejte a teprve poté tam přidejte hotový kvásek, kterého je cca 400g (nezapomeňte si odebrat kvásek do skleničky na další pečení- stčí 2-3 lžíce) . Vše řádně promíchejte. Já to míchám rukou, i když se to teda lepí. Ale buď si rucu namáčím ve vodě a nebo si jí potřu olejem. Těsto je řidší (ne úplně řídké, ale housky by z něho umotat nešly). Nechám ho chvilku odpočinout a mezi tím si vymažu formu ( používám teflonovou) a vysypu jí mákem. Samozřejmě nemusíte jí sypat, ale já tím reším vápník, když nemůžu žádné mléčné výrobky. Těsto pomocí stěrky přendáme do formy a lehce uhladíme. Celou formu přikryjeme mikrotenovou taškou a to tak, aby se mikroten nedotýkal těsta. Necháme na teplém místě kynout cca 3 hodiny. Kvásek prostě musí pěkně zpracovat vše co jsme mu přidali.  Čas kynutí se liší podle teploty a také podle síly kvásku. Čím více s kváskem pracujete, tím je silnější a stačí mu na kynutí méně času. Ale ty tři hodinky to normálně trvá. Cca po dvou a půl hodinách kynutí zapnu troubu na 250 C a nechám jí nahřívat ( u mě je to tak akorát půl hodiny než dosáhne této teploty.) Je fajn, když budete mít na spodu trouby buď starý pekáč nebo plech, který necháte nahřívat zároveň s troubou. Když je trouba nahřátá, postříkám vršek těsta vodou, kterou jsem si dala do skleničky s rozprašovačem) a posypu ještě mákem. ale nemusí se sypat vůbec nebo si dejte třeba kmín. Je to na vás.  Po nastříkání vložím formu s těstem do trouby a na ten spodní plech nebo starý pekáč naliju cca 150 ml horké vody. Troubu okamžitě zavřu, aby pára, která se z nalité vody vytvoří, zůstala v troubě. Na 250 st. peču 15 min. Pak troubu otevřu, aby se přebytečná pára dostala z trouby ven a teplotu stáhnu na 200 st. tak peču asi 15 min. a posledních 10 min. peču na 180 stupňů. Po vytažení z trouby vyklopím na mřížku, aby mohlo pečivo chladnout.

Druhá varianta:   při míchání do těsta přidáte chlebové koření a kmín. Těsto necháte kynout v míse, ve které jste ho míchali (opět přikryjete mikrotenem). Když budete zapínat troubu tak do ní vložíte nádobu v níž budete chleba péct. Je nutné aby měla nádoba víko ( to samozřejmě vložíte s nádobou). Poté co trouba dosáhne požadované teploty, vyndáte nádobu, odklopíte a s největší opatrností a zároveň co nejrychleji přendáte těsto do nádoby. Přiklopíte a dáte péct. Tady odpadá ta fáze s litím vody na dno trouby, protože pára se tvoří pod puklicí v nádobě. Po 15 min. víko sundáte a pečete otevřené  tak jak je uvedeno výše. Po upečení chleba vyklopíme. Já pekla ve skleněné a šlo to vyklopit velmi dobře. Je nutné nádobu skutečně pořádně nahřát a těsto do ní dostat rychle.

Samozřejmě, že lze experimentovat s různými moukami, chléb by byl určitě dobrý z mouky Schär B, ale protože je  její součástí mouka lupinová.... tak je pro mne tato mouka zakázaná.Také nemohu říci, jak by se toto těsto chovalo s droždím a kolik droží tam dát. Protože mé tělo droždí nemá rádo. No a to mě vlastně donutilo najít si cestu, kterou jsem zde popsala.

Je jen na vás jak budete kreativní :):)

Autor: vievictis

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...