úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Lanýže - bez lepku, vajec, laktózy

Lanýže - bez lepku, vajec, laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 175 g tmavé belgické čokolády CALLEBAUT
105 ml smetany bez laktózy (alespon 30 %)
15 g pyré z propasírovaných malin
1cl rumu nebo Amaretta
trochu červeného pepře (třeba od Sonnentor)

Na obalování:
kakao
cukr
červený pepř
lžíce opražených mandlí s třtinovým cukrem

Postup přípravy:

Rozehřejeme smetanu (nevaříme) tak, aby byla horká, zalijeme jí čokoládu Callebaut a rozmícháme na hladký krém. Rozdělíme do 3 misek. Do jedné misky zamícháme propasírované maliny, do druhé přidáme rum nebo amaretto a do třetí dáme trochu rozemletého červeného pepře. Dáme do lednice minimálně na 5 - 6 hodin. Potom vložíme jednotlivě do cukrářského sáčku a stříkáme na talíř malé kuličky, které ještě na chvilku vložíme do lednice. Pak ručně vytvoříme lanýže a malinové obalíme v kakau, pepřové v cukru moučka spolu s trochou pepře a rumové obalíme v opražených mandlích  (mandle spolu s třtinovým cukrem opražíme na pánvi dozlatova). Vložíme do cukrářských košíčků a uložíme v lednici.

Tip: Lidem s ABKM nebo IBKM doporučuji místo bezlaktozové smetany použít 100 g vychlazeného kokosového mléka. Odvažte jen tu tuhou část, kterou rozehřejte a postupujte jako u verze bez laktózy.

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...