úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Linecké cukroví – bez lepku, mléka, vajec, sóji a bez směsových mouk

Linecké cukroví – bez lepku, mléka, vajec, sóji a bez směsových mouk

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Vánoční cukroví
Hodnocení:
Hodnotilo 19 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 300 g mandlové mouky
180 g rýžové hladké mouky
170 g Alsanu bio (Stelly)
100 – 150 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka, případně vody)
3 lžíce medu
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky psyllia
1 lžička guaru (guarové gumy)
kůra z jednoho citrónu
1/4 lžičky soli

Na obalení:
1 přírodní vanilkový cukr
cca 4 lžíce moučkového cukru
(nemusí být, marmeláda osladí cukroví dostatečně, ale vypadá to lépe)

Na promazání:
domácí rybízová marmeláda
Postup přípravy:

V míse smícháme nejprve všechny sypké suroviny, poté vmícháme med, pak změklý tuk a naposledy přidáváme mléko (vodu). Tekutinu přidáváme raději postupně, dle konzistence těsta. Těsto musí být kompaktní, ne drobivé, ani moc lepivé. Z těsta utvoříme kouli, obalíme potravinářskou fólií a necháme v lednici odpočinout. Ideálně den, já nechala 2 (neměla jsem čas ho dříve zpracovat).

Po vytažení z lednice těsto rozválíme mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie na cca 2 – 3 mm silný plát a vykrajujeme tvary. Těsto vyšlo na 3 plné plechy.

Troubu předehřejeme na 160 °C (horkovzdušná) a pečeme cca 8 - 10 minut do lehkého zezlátnutí.

Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Necháme vychladnout a poté namažeme pikantní, ideálně červenou, marmeládou. Já měla domácí rybízovou, která je na linecké nejlepší, ale může být i jahodová, co kdo má rád ;-).

Těsto je naprosto úžasné, křehké, voňavé, vláčné a chuťově opravdu vynikající. Mně chutná víc, než klasické linecké, lepší jsem snad ani nejedla. Při manipulaci v horkém stavu se nedrolí ani neláme. Ani při promazávání se nedrolí, krásně drží. Jen při vykrajování středů to chce trochu trpělivosti ;-). Raději tedy píšu tipy, jak s ním pracovat ;-).

Doporučení při vykrajování: Čím jednodušší tvary, tím lepší. Ideálně jen obyčejná kolečka, přeci jen těstu chybí lepek a je díky struktuře mandlové mouky v syrovém stavu křehčí a méně soudržné. Já měla kolečko o průměru 4,5 cm a vnitřní středové kolečko o průměru 1,8 cm, což bylo, myslím si, úplně ideální vzhledem k manipulaci. Plné tvary se vykrajovaly zcela bez problému a i přenášení na plech nepotřebovalo nijak opatrnou manipulaci. Při vykrajování středových tvarů to chtělo trochu trpělivosti, ale nic složitého vás nečeká. Já na to šla takto: nejprve jsem si vykrojila velké kolečko, to jsem přenesla na plech s pečícím papírem a až poté jsem vykrajovala středy. Vykrojené kolečko na plechu jsem umístila zpět do vykrajovací formičky a potom teprve jsem střed vykrojila. Těsto ze středu jsem pak už jen vypíchla špičkou nože pryč. Zní to možná trochu složitě, ale ve výsledku to moc času nezabralo, šlo to pěkně rychle od ruky. I z tohoto důvodu doporučuji dělat jen obyčejná kolečka.

Autor: lucija.m

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte