úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Linecké cukroví bez lepku, příp. mléka

Linecké cukroví bez lepku, příp. mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 13 h
Zařazení: Vánoční cukroví
Hodnocení:
Hodnotilo 28 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 350 g hladké bezlepkové mouky, nejlépe Schaer Patisseria nebo 1/2 Jizerky + 1/2 Schaer Patisseria + mouka na podsypání a vyvalování
260 g prosátého práškového cukru + na konečné pocukrování
1 kostka nastrouhaného vlažného másla, Hery či Stelly (bezmléčný tuk)
150 g mletých mandlí na sucho opražených, vychladlých
2 celá vejce
2 lžíce jablečné vlákniny
vanilka z jednoho lusku nebo dva kvalitní vanilkové cukry
citronová kůra z jednoho BIO citronu
1/2 lžičky mleté skořice
2 - 3 rozdrcené hřebíčky
špetka soli
případně jedna kávová rovná lžička guarové moučky

pečící papír
Postup přípravy:

V míse smícháme sypké komponenty, přidáme 2 celá vejce, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto (pokud lepí, podsypeme bezlepkovou moukou). Těsto dáme do lednice alespoň přes noc odpočinout.

Po vyndání z lednice necháme těsto chvíli na kuchyňské lince, aby nebylo příliš studené. Rozdělíme na polovinu a nejprve vyválíme a vykrajujeme z jedné poloviny těsta a postupně ze druhé (čím více bude těsto nabírat mouku, tím více se stává sypkým). Troubu si vyhřejeme na 170° C.

Vykrájené tvary přendaváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do zrůžovění cukroví. Po vyndání z trouby necháme na plechu úplně zchladnout (bezlepkové cukroví je velmi křehké). Pak přendáme teprve na talíř nebo do krabice.

Cukroví necháme nepromazané "vydýchat" alespoň do druhého dne, pak ho spojujeme pikantní zavařeninou, např. rybízovou. A pocukrujeme podle chuti.

Stejné těsto můžeme použít i na mřížkový linecký koláč nebo košíčky, které plníme krémem či oříškovou směsí apod.

Tipy na další cukroví z tohoto základního těsta:

Pokud místo skořice, hřebíčku a citronové kůry použijeme 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa, získáme těsto na kakaové oválky.

Pokud přidáme místo mandlové mouky namleté vlašské či lískové ořechy, dostaneme výborné ořechové těsto na ořechové cukroví.

Pokud přidáme místo citronové kůry, nastrouhanou kůru pomerančovou, slepíme pomerančovou marmeládou, polijeme hořkou čokoládovou polevou a ozdobíme kandovanou pomerančovou kůrou, dostaneme výborné neobvyklé cukroví.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...