úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Malinovo-čokoládová pěna bez lepku, laktózy a vajec

Malinovo-čokoládová pěna bez lepku, laktózy a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 4 h
Zařazení: Dezerty
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Malinová pěna:
400 g mražených malin
150 ml bezlaktózové smetany ke šlehání
3 plátky želatiny Dr. Oetker
trochu cukru moučky do malin

Čokoládová pěna:
150 ml bezlaktózové smetany ke šlehání
65 g čokolády bez mléka - VIVANI dunkel nougat (zdravá výživa)
2 plátky želatiny Dr. Oetker
trochu tekuté smetany na rozpuštění želatiny

100 g sušenek bez lepku, vajec a mléka (buď udělat vlastní, nebo koupit...hodí se pikantnější druh - třeba se skořicí a kardamomem)
oříšek Alsanu, Stelly nebo kokosového tuku
Postup přípravy:

Silikonovou nebo klasickou formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou folií. V kastrůlku rozehřejeme mražené maliny, přidáme podle chuti cukr moučku a případně podlijeme malinko vodou. Mezitím namočíme plátkovou želatinu do studené vody. Rozehřáte maliny rozmixujeme tyčovým mixérem a pečlivě propasírujeme přes síto. Malinové pyré pak ještě trochu ohřejeme, ale nevaříme, a rozpustíme v něm vymačkanou želatinu. Necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme smetanu a pak spojíme s malinami. Malinovou hmotu vlijeme do nachystané formy. Zatím ještě nevkládáme do lednice

Dále nad vodní lázní rozehřejeme čokoládu a také opět namočíme plátky želatiny do studené vody. Zatímco rozpuštěná čokoláda chladne, v malém kastrůlku rozehřejeme asi 2 - 3 lžíce smetany a rozpustíme v ní plátkovou želatinu. Ušleháme smetanu a spojíme s vlažnou (ne horkou) čokoládou a rozpuštěnou želatinou. čokoládovou pěnu navrstvíme na malinovou vrstvu a ještě pořád nedáme do lednice. 

Sušenky rozdrtíme v mixéru spolu s oříškem tuku (jako na cheescake) a posypeme jimi čokoládovou pěnu. Teprve ted vložíme do lednice a necháme asi 3 hodiny nebo nejlépe přes noc zatuhnout. Jakmile je pěna zatuhlá, vyklopíme a bohatě ozdobíme (v sezoně třeba hojně ovocem nebo jinak).

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...