úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb s teffem - bez lepku a mléka

Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb s teffem - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Chuťovky, studená jídla
Slané tyčinky, preclíky
Hodnocení:
Hodnotilo 11 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Bez ořechů
Ingredience: 450 g směsi na chléb s teffem + 50 g na podsypání
300 ml bezlepkového piva Celia pokojové teploty
120 g rozehřátého a zchladlého bezmléčného tuku (Stella, Alsan, sádlo)
3 žloutky (1 do těsta, 2 na pomazání + tři polévkové lžíce teplé vody)
1 balíček droždí Dr. Oetker
1 kávová lžička soli
1/2 kávové lžičky drceného kmínu

celý kmín, mák, hrubá sůl na posypání

mísa s poklopem nebo potrav. folií, pečící papír
Postup přípravy:

Moučnou směs promícháme s droždím, přidáme pivo, sůl, koření a rozpuštěný tuk. Vytvoříme lepivé těsto, které necháme v teple odpočinout cca 1 hodinu, nejlépe v míse s poklopem.

Troubu nahřejeme na 200 °C. Vál podsypeme zbytkem chlebové mouky. Z těsta rukou odebíráme hrudky těsta velikosti mandarinky a na pomoučené ploše vyválíme hádka, ze kterého tvarujeme preclíky nebo nasekáme stejně dlouhé tyčinky.

Potřeme žloutky rozmíchanými s teplou vodou, posypeme solí a mákem nebo kmínem.

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 25 minut do zlatohněda.

Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Tip: Pokud nemůžete ani žloutek, přidejte polévkovou lžíci psyllia a lžíci chia semínek namočených ve dvou lžících vody, až vytvoří gel.

Podle chuti můžete přidat kari koření či jinou směs do těsta.

Recept od: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...