úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb s teffem - bez lepku a mléka

Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb s teffem - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Chuťovky, studená jídla
Slané tyčinky, preclíky
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Bez ořechů
Ingredience: 450 g směsi na chléb s teffem + 50 g na podsypání
300 ml bezlepkového piva Celia pokojové teploty
120 g rozehřátého a zchladlého bezmléčného tuku (Stella, Alsan, sádlo)
3 žloutky (1 do těsta, 2 na pomazání + tři polévkové lžíce teplé vody)
1 balíček droždí Dr. Oetker
1 kávová lžička soli
1/2 kávové lžičky drceného kmínu

celý kmín, mák, hrubá sůl na posypání

mísa s poklopem nebo potrav. folií, pečící papír
Postup přípravy:

Moučnou směs promícháme s droždím, přidáme pivo, sůl, koření a rozpuštěný tuk. Vytvoříme lepivé těsto, které necháme v teple odpočinout cca 1 hodinu, nejlépe v míse s poklopem.

Troubu nahřejeme na 200 °C. Vál podsypeme zbytkem chlebové mouky. Z těsta rukou odebíráme hrudky těsta velikosti mandarinky a na pomoučené ploše vyválíme hádka, ze kterého tvarujeme preclíky nebo nasekáme stejně dlouhé tyčinky.

Potřeme žloutky rozmíchanými s teplou vodou, posypeme solí a mákem nebo kmínem.

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 25 minut do zlatohněda.

Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Tip: Pokud nemůžete ani žloutek, přidejte polévkovou lžíci psyllia a lžíci chia semínek namočených ve dvou lžících vody, až vytvoří gel.

Podle chuti můžete přidat kari koření či jinou směs do těsta.

Recept od: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...